pomocy
kleocat: Kąt wpisany w okrąg na łuku AB ma miarę 72
o . Wyznacz miarę łukową kąta środkowego opartego na
tym samym łuku AB.
Wiem, że jeżeli kąt wpisant ma 72
o to kąt środkowy jest 2*72=144
o.
| | l | |
Wzór na miarę łukową kąta to α= |
| |
| | r | |
l − dł. łuku r− promień
3 lut 17:30
3 lut 17:33
kleocat: a czemu tak ?
3 lut 17:37
3 lut 17:39
kleocat: no tak widzialam ta str ale tu jest taki wzor jak podalam o godz 17.30 nie ma nigdzie α/180 *π
3 lut 17:41
3 lut 17:53
niedziekuje: jak obliczyć r?
25 maj 21:22
niedziekuje: albo raczej gdzie on zniknął
25 maj 21:23
Qulka: r policzysz jak będziesz miał l (długość łuku)
znika bo to proporcja π=180°
25 maj 22:23