trygonometria
Kropka: Proszę o pomoc w wykresach trygonometrycznych
y=sinx2
y=cosx+π2
y=cos(2x−π2)
3 lut 11:15
Eve:
zobacz: sin(x/2)=1⇒x/2=π/2⇒x=π
więc wykres się "rozciągnie"
3 lut 11:22
Kropka: no nie rozumiem :
3 lut 11:23
Eve: narysuj sobie układ współrzędnych i zaznaczaj punkty charakterystyczne
(0,0) zaczynamy
potem masz dla y=1 x=π
dla y=0 x=2π
dla y=−1 x=3π
3 lut 11:29
Eve:
funkcja sinx ma okres 2π, dla x/2 okres wzrośnie do 4π
3 lut 11:30
J:
może tak ..funkcja sinx ma miejsca zerowe: kπ
| | x | | x | |
zatem miejsca zerowe funkcji y = sin |
| , to |
| = kπ ⇒ x = 2kπ ... wykres będzie |
| | 2 | | 2 | |
rozciągnięty
3 lut 11:38
3 lut 13:29