trygobnometria
Kropka: Kąt alfa jest kątem środkowym w okręgu o promieniu r opartym na łuku o długości l.
r= 6
l= 2π
alfa ( w stopniach) = .............
alfa ( w radianach) = ...................
r=................
l= 11
alfa ( w stopniach) = 82(stopnie)30(minut)
alfa w radianach = ...................
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu
3 lut 10:17
3 lut 10:20
Kropka: α/360 = 2π/2π*2π
to mi wyjdzie α w stopniach czy radianach
3 lut 10:23
Eve:
hej hej r=6

, w stopniach, przecież dzielisz przez stopnie
3 lut 10:26
Kropka: faktycznie .... a jak na radiany ?
3 lut 10:29
3 lut 10:31
Eve: mozesz też skorzystać ze wzoru
3 lut 10:33
Kropka: a jak mam przykład
r=8
l= 14π
i licze rad to alfa= 14π/8 = 7/4π i jest zle
3 lut 10:37
Kropka: prosze o pomoc
3 lut 10:42
3 lut 10:52
Kropka: 
w odp jest 16/9π
podstawiam
α=l/r
α=14π/8
3 lut 10:55
Eve:
to masz błąd w odpowiedziach
3 lut 11:02
3 lut 11:04
Kropka: Eve, mógłbyś/mogłabyś pomóc w wykresach f.tryg ?
3 lut 11:06
Eve: spróbuję
3 lut 11:06
Kropka: y=sinx2
3 lut 11:08
J:
| | sinx | | x | |
w końcu się zdecyduj ... chcesz wykres y = |
| , czy : y = sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 lut 11:10
Kropka: 2 wariant
y= sin{x}{2}
3 lut 11:11
Kropka: y= sinx2
3 lut 11:11
J: najlepiej załóż nowy temat, albo zamknij jeden z otwartych
3 lut 11:12
Kropka: dobry pomysł
3 lut 11:16
Eve:
zobacz: sin(x/2)=1⇒x/2=π/2⇒x=π
więc wykres się "rozciągnie"
3 lut 11:20
Kropka: a mógłbyś zapisać po kolei przekształcenia jak na razie nic nie rozumiem
3 lut 11:23