Trygonometria
Kropka: Co robię źle ?
Proszę o wyjaśnienie
cos(−690)= cos690= cos(2*360−30) = cos(−30)=cos30= √3/2
sin2010= sin(5*360+210)=sin210=sin(180+30)= −sin30
tg(−510)= nie wiem ...
3 lut 10:10
J:
tg(−510) = −tg(510) = −tg(540 − 30) =
3 lut 10:15
Kropka: i jak to dalej zrobić .....
3 lut 10:17
J:
w której ćwiartce jest kąt 510 ...?
3 lut 10:21
Kropka: hm... w 2 ?
3 lut 10:24
J:
a tam tangens jest ...?
3 lut 10:25
Kropka: ujemny
3 lut 10:26
Kropka: no ok ale dlaczego to zle
cos(−690)= cos690= cos(2*360−30) = cos(−30)=cos30= √3/2
3 lut 10:28
J:
czyli: tg(540 − 30) = −tg30 , zatem tg(−510) = −tg510 = − ( − tg30) = tg30
3 lut 10:29
J:
a kto powiedział,że źle ..?
3 lut 10:30
Kropka: w odp jest −√3/2 do przykladu cos(−690)
3 lut 10:38
J:
w czwartej ćwiartce cosinus jest dodatni , a kąt: α = −690 należy do IV ćwiartki , więc jest
dodatni ..
3 lut 10:43
Kropka: a sin2010= −sin30
3 lut 10:50
J:
..tak..
3 lut 10:53
Kropka: dzięki wielkie

mam jeszcze wykresy do narysowania
3 lut 10:57
Kropka: y=sinx/2
y=cos x+π/2
y=cos( 2x−π/2)
y= sin( 2x+π)
3 lut 10:58
J:
pierwsza to y = sin(x/2) ...?
3 lut 11:01
Kropka: bez nawiasu
3 lut 11:01
3 lut 11:06
Kropka: y=sinx2
3 lut 11:10
3 lut 11:11