SSS: 1 / √5 + √3 - √2
20 paź 20:37
b.: Najpierw pomnożyłbym licznik i mianownik przez
√5+
√3+
√2,
a potem już dość standardowo, jak tu:
1635
20 paź 20:59
Marcin: 1 / (√5 + √3 - √2) * (√5 + √3 + √2)/(√5 + √3 + √2)=
(√5 + √3 + √2)/[(√5 + √3)2 - √22)=(√5 + √3 + √2)/(5+2√15+3-2)=
=(√5 + √3 + √2)/(6+2√15)=(√5 + √3 + √2)/(6+2√15) * (6-2√15)/(6-2√15)=
=(6√5 + 6√3 + 6√2 - 2√75 - 2√45-2√30)/(62-(2√15)2)=
=(6√5 + 6√3 + 6√2 - 10√3 - 6√5 - 2√30)/(36 - 60) =
= (6√2 - 4√3 - 2√30)/(-24) = (√30 + 2√3 - 3√2)/12
20 paź 21:03