planimetria
IPiterek: | | R | |
dwa boki trójkąta wpisanego w okrąg o promieniu R są odpowiednio równe |
| i R√3. |
| | 2 | |
Oblicz długość trzeciego boku BC
zrobiłem najpierw z twierdzena sinusów i wyszło:
| | √6 | |
oraz cosβ=√15 i cosγ= |
| |
| | 3 | |
same wyniki już mi się nie zgadzają, poza tym nie jestem pewien co robic dalej
2 lut 20:57
Bogdan:
Pomyśl, nim coś publicznie napiszesz.
sinβ = 4 ?
2 lut 21:04
Eta:
sinβ=4 >1 −− sprzeczność cosβ=√15 >1 −− sprzeczność
2 lut 21:06
wmboczek: sinβ=1/4
sinγ=√3/2
sinα=sin(180−β−γ)=sinβcosγ+sinγcosβ
2 lut 21:07
Eta:
Bogdan
Przepraszam

nie widziałam Twojego wpisu
2 lut 21:08
2 lut 21:09
Bogdan:
Nic nie szkodzi

i dobry wieczór
Eto
2 lut 21:09
2 lut 21:15
IPiterek: ok. Dzięki
2 lut 21:36