:D
Ucze ń: Punkty M(−2,0) i N (2,4) są wierzchołkami trójkąta równobocznego.Wysokość tego trójkąta jest
równa ?
2 lut 18:48
5-latek: | | a√3 | |
Wysokosc trojkata rownobocznego wyraza sie wzorem h= |
| |
| | 2 | |
Co Ci brakuje do policzenia wysokosci ?
czym jest dlugosc odcika |MN|?
Juz wszystko wiadomo (wiec licz
2 lut 18:53
2 lut 18:53
Janek191:
a =
√ ( 2 − (−2))2 + ( 4 − 0)2 =
√16 + 16 =
√16*2 = 4
√2
więc
| | √3 | | √3 | |
h = a |
| = 4√2* |
| = 2√6 |
| | 2 | | 2 | |
2 lut 18:54
Ucze ń: Dzięki
2 lut 18:55
5-latek: Moglby policzyc sam
2 lut 18:55
Janek191:
Następne pewnie policzy sam
2 lut 18:57
Ucze ń:
2 lut 18:58
5-latek: Pewnie tak
2 lut 19:01