całka nieoznaczona
radox191: ∫(2x2+3x+1)*ex
rozumiem, ze metoda przez części, kiedy robie dochodze momentu:
(2x2+3x+1)*ex−(4x+3)*ex − ∫ 4*ex i dalej nie wiem.... mozliwe, ze juz to co napisałem jest
źle przekształcone
2 lut 09:37
2 lut 09:45
radox191: no tak o niezauwazylem.. no dobrze a jak mam
| | x+2 | |
∫ |
| i metodą podstawienia  x 2+6x+10 = (x+3) 2 +1 |
| | x2+6x+10 | |
x+3=t
dx=dt
i dalej nie co... nie wiem co zrobic z licznikiem
2 lut 10:01
J:
| | 1 | | 2x+6 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | 2 | | x2+6x+1 | | x2+6x+1 | |
2 lut 10:04
J:
w mianowniku oczywiście : + 10 ..
2 lut 10:05
radox191: | | 1 | | 1 | |
nierozumiem skad sie wzieła |
| oraz skad nagle odejmujemy ∫ |
| dx |
| | 2 | | x2+6x+10 | |
2 lut 10:08
2 lut 10:13
radox191: fakt....

dziekuje
2 lut 10:15