Granica
Anka: Potrzebuje pomocy z granicą funkcji
1 lut 21:54
Janek191:
Reguła de l' Hospitala
| | 3x − 3 | | 3x* ln 3 | |
lim |
| = lim |
| = 1,5 ln 3 |
| | 2*( x − 1) | | 2 | |
x→ 1 x → 1
1 lut 21:59
Anka: Nie brałam jeszcze tego...
1 lut 22:00
Dawid: to czas brać
1 lut 22:01
Anka: Może i tak ale potrzebuję to rozwiązać bez tej reguły
1 lut 22:02
ICSP: Zastosuj podstawienie t = x − 1 , gdy x → 1 to t → 0 i skorzystaj z granicy:
| | ax − 1 | |
lim |
| = lna gdy x → 0  |
| | x | |
Wynik jak wyżej.
1 lut 22:06
Anka: czyli tak to ma wyglądać ?
1 lut 22:16
Anka: ?
1 lut 22:33
ICSP:
1 lut 22:34
Anka: Ale nie wychodzi z tego bo t+1 nie dąży do zera
1 lut 22:36
ICSP: prawa działań na potęgach znasz ?
1 lut 22:41
1 lut 22:41
Anka: Tak już mi wyszło

dziękuję
1 lut 22:44
ICSP:
1 lut 22:49
Anka: a jeszcze mam taka granice
| | 3 | | 3 | |
limx→∞ ( |
| )x tg( |
| )−x |
| | 2 | | 2 | |
1 lut 22:53
1 lut 22:54
Anka: próbowałam z tego ale mi wychodzi nieoznaczony 1∞
1 lut 22:59
1 lut 23:02
Anka: | | 3 | |
A co się stało z ( |
| )x ? |
| | 2 | |
1 lut 23:04
ICSP: Wrzuciłem do mianownika.
1 lut 23:13
Anka: A faktycznie. Bardzo dziękuję za pomoc
1 lut 23:16
ICSP:
1 lut 23:27