Wielomiany
Iczrog: Witam bardzo proszę chociaz o podpowiedź do, żebym wiedział jak zacząć to zadanie.
Reszta z dzielenia wielomianu w przez x−3 jest równa 14, a reszta z dzielenia w przez x+2
wynosi 4. Znajdź resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian q(x)=x2−x−6.
1 lut 17:28
1 lut 17:29
Iczrog: upp

\
1 lut 17:29
Iczrog: Dzięki wielkie !
1 lut 17:30
irena_1:
W(3)=14
W(−2)=4
x2−x−6=(x−3)(x+2)
W(x)=P(x)*(x−3)+14=Q(x)(x+2)+4
W(x)=T(x)(x−3)(x+2)+R(x)
R(x)=ax+b
W(3)=T(3)(3−3)(3+2)+3a+b=3a+b=14
W(−2)=T(−2)(−2−3)(−2+2)−2a+b=−2a+b=4
3a+b=14
−2a+b=4
Po odjęciu stronami:
5a=10
a=2
−4+b=4
b=8
R(x)=2x+8
1 lut 17:34