Prawdopodobieństo lvl hard
Frost: Ma ktoś ochotę na ciekawe zadanko z prawdopodobieństwa?
31 sty 18:37
Eve: tfuuuuuu
31 sty 19:48
Frost: Hi hi

ostatnie przygotowania. Podchodziłem do zadania 2 razy ale cały czas robię błąd
31 sty 19:49
Saizou : to zależy jakie
31 sty 19:49
Frost: Rzucamy n−razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: Parzysta liczba
oczek wypadła więcej razy niż nieparzysta
Voilà.
Podpowiadam, że trzeba rozdzielić na 2 przypadki gdy n jest parzyste i n nieparzyste
31 sty 19:53
Kacper:
Przecież mówiłeś, że policzyłeś
31 sty 19:54
Frost: Policzyłem.. ale źle
| | 1 | |
znalazłem odp do zadania i wychodzi dla n nieparzystego |
| a mi z mojego wzoru po |
| | 2 | |
podstawianiu za n, nie wychodzi
31 sty 19:55
Kacper:
Jutro
31 sty 21:41
Frost: Jutro czyli już dziś będzie za późno ale może sam coś wykombinuje
1 lut 08:23
Frost: Życzcie mi powodzenia jak wrócę to wstawię zadania
1 lut 09:16
Frost: Może będzie 70/100
1 lut 19:35
Mila:
To ładnie.
Trudne zadania?
1 lut 20:04
1 lut 20:06
Frost: Czytałem fajne zadanko ale dzisiaj już nie mam siły. Zadania ciekawe, na pewno nie schematyczne
jak co roku. Nie było prawdopodobieństwa i stereometrii w ogóle a zawsze zadania z tych
działów były za 20 ptk.
Za 20 ptk były takie zadania:
1) Figura B jest obrazem figury
A={(x,): x
2+y
2−6x−8y+21≤0 ∧ x−7y+25≥0} przez symetrię względem prostej x−2y=0. Znajdź
nierówności opisujące figurę B i oblicz jej obwód.
2) Rozwiąż nierówność
log
2x(x
4+3)≥2
3) W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a=15 cm b=20 cm wpisany jest okrąg. Oblicz
odległości od każdego wierzchołka trójkąta do punktu styczności okręgu z przeciwległym bokiem.
Pomijając fakt, że jednego zadania za 10 ptk nie zrobiłem bo źle przeczytałem treść i wzór
a
2−2ab+b
2 zwinąłem w (a+b)
2
to 5 mam prawie całe dobrze, aby nie jestem pewien co do nierówności z prostą opisującą figurę
B w 6 dostałem olśnienia pod koniec ale w wyniku zabrakło mi jednego przedziału a w 7 nie mam
jednej długości.
Ogólnie jakbym nie zrobił tego głupiego błędu ze zwijaniem w kwadrat ( pewnie −5 ptk ) to
byłaby szansa przejścia a tak to pewnie około 60−70 ptk albo coś na styk z 70. Jestem dobrej
myśli. Nie wiem jak oceniają te zadania. I tak matematyka to moje hobby i będę je rozwijał.
1 lut 21:35
Mila:
1 lut 21:47