matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństo lvl hard Frost: Ma ktoś ochotę na ciekawe zadanko z prawdopodobieństwa? emotka
31 sty 18:37
Eve: tfuuuuuu
31 sty 19:48
Frost: Hi hi emotka ostatnie przygotowania. Podchodziłem do zadania 2 razy ale cały czas robię błądemotka
31 sty 19:49
Saizou : to zależy jakie
31 sty 19:49
Frost: Rzucamy n−razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: Parzysta liczba oczek wypadła więcej razy niż nieparzysta Voilà. Podpowiadam, że trzeba rozdzielić na 2 przypadki gdy n jest parzyste i n nieparzyste emotka
31 sty 19:53
Kacper: Przecież mówiłeś, że policzyłeś emotka
31 sty 19:54
Frost: Policzyłem.. ale źleemotka
 1 
znalazłem odp do zadania i wychodzi dla n nieparzystego

a mi z mojego wzoru po
 2 
podstawianiu za n, nie wychodziemotka
31 sty 19:55
Kacper: Jutro emotka
31 sty 21:41
Frost: Jutro czyli już dziś będzie za późno ale może sam coś wykombinuje
1 lut 08:23
Frost: Życzcie mi powodzenia jak wrócę to wstawię zadania emotka
1 lut 09:16
Frost: Może będzie 70/100
1 lut 19:35
Mila: To ładnie. Trudne zadania?
1 lut 20:04
Mila: Tam dałam zadanie dla Blue, ale nie zagląda dzisiaj na forum to rozwiąż. https://matematykaszkolna.pl/forum/276964.html
1 lut 20:06
Frost: Czytałem fajne zadanko ale dzisiaj już nie mam siły. Zadania ciekawe, na pewno nie schematyczne jak co roku. Nie było prawdopodobieństwa i stereometrii w ogóle a zawsze zadania z tych działów były za 20 ptk. Za 20 ptk były takie zadania: 1) Figura B jest obrazem figury A={(x,): x2+y2−6x−8y+21≤0 ∧ x−7y+25≥0} przez symetrię względem prostej x−2y=0. Znajdź nierówności opisujące figurę B i oblicz jej obwód. 2) Rozwiąż nierówność log2x(x4+3)≥2 3) W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a=15 cm b=20 cm wpisany jest okrąg. Oblicz odległości od każdego wierzchołka trójkąta do punktu styczności okręgu z przeciwległym bokiem. Pomijając fakt, że jednego zadania za 10 ptk nie zrobiłem bo źle przeczytałem treść i wzór a2−2ab+b2 zwinąłem w (a+b)2 to 5 mam prawie całe dobrze, aby nie jestem pewien co do nierówności z prostą opisującą figurę B w 6 dostałem olśnienia pod koniec ale w wyniku zabrakło mi jednego przedziału a w 7 nie mam jednej długości. Ogólnie jakbym nie zrobił tego głupiego błędu ze zwijaniem w kwadrat ( pewnie −5 ptk ) to byłaby szansa przejścia a tak to pewnie około 60−70 ptk albo coś na styk z 70. Jestem dobrej myśli. Nie wiem jak oceniają te zadania. I tak matematyka to moje hobby i będę je rozwijał. emotka
1 lut 21:35
Mila:
1 lut 21:47