31 sty 11:12
Maslanek:

1. Nie − przekrój nie jest trójkątem
To będzie figura takiego rodzaju:
31 sty 11:23
Maslanek: 2. Chyba trochę prościej:
x=c*cos15
y=c*sin15
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Stąd √xy=√c2sin15cos15=c*√ |
| sin30 = c*√ |
| = |
| c |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
31 sty 11:27
Maslanek: 3. Ciąg ma być rosnący. Przypuśćmy, że jest geometryczny.
Wtedy 9=32=2*5=10 − sprzeczność.
31 sty 11:29
Maslanek:

Twój przekrój. Miłe odmóżdżenie
31 sty 13:47
Maslanek: Twój wynik jednak jest całkiem przydatny, bo teraz wystarczy Ci obliczyć tylko pole tego
drugiego trójkąta, co nie jest już kłopotliwe
31 sty 13:49
Kacper:
Zadanie za 3 pkt

No liczymy jakby było za 3 punkty.
| | 4√2 | |
Przekrojem jest trapez równoramienny o podstawach długości a=4√2 i b= |
| oraz |
| | 2 | |
ramieniu c=2
√5.
Liczymy wysokość trapezu:
h
2+(
√2)
2=(2
√5)
2
h=
√18=3
√2
| | a+b | |
P= |
| *h=3 √2*3 √2=18  |
| | 2 | |
31 sty 14:22
Blue: To ten ciąg mam źle czy dobrze?
31 sty 14:38
Maslanek: Jest w porządku. Pokazuję tylko, że można inaczej

Zacznij sobie trochę ufać
31 sty 14:42
Kacper:
Myślicie, że to zadanie z ciągiem byłoby tak proste za 4 pkt?

A gdzie jest info, że te liczby to kolejne wyrazy ciągu?
31 sty 15:39
dawid wolinski: co to za ksiązka ? prosze o tytuł
31 sty 15:55
Blue: Kaper, ale jak rosnący ma być, no to chyba logiczne....
31 sty 16:05
Blue: Dawid Arkusze z nowej ery
31 sty 16:06
Kacper:
Masz odpowiedzi do tego?
31 sty 16:11
Eta:
| | a*b | |
P(ABC)= |
| i P(ABC)= P(ACS) +P(CBS) |
| | 2 | |
| | 1 | | c | | c | | 1 | | c | | c | | c2 | |
P(ACS)= |
| * |
| * |
| *sin150o = |
| * |
| * |
| *sin30o= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 16 | |
to:
| | ab | | 2c2 | | c2 | | c | |
|
| = |
| ⇒ ab= |
| ⇒ √ab= |
| |
| | 2 | | 16 | | 4 | | 2 | |
c.n.u
31 sty 16:28
Eta:
Można też napisać,że:
CS jest środkową trójkąta ABC , to pola trójkątów ACS i BCS są równe , itd......
Blue staraj się podawać jak najprostsze ( mało czasochłonne) rozwiązania
a nie "dookoła świata"
31 sty 16:40
bezendu:
I może tak na końcu wypada napisać słowo dziękuję, bo pomoc dostajesz za darmola..
31 sty 16:44
Mila:
Zadanie z ciągami.
Wykazałaś, że 2,3,5 nie mogą być kolejnymi wyrazami c. g., ale może się zdarzyć, że to będą
przykladowo:
a1, a7, a11
Możesz przyjąć, że a1=2,
ak=3, k>2
am=5, m>k
Korzystaj własności c. g.
31 sty 17:13
Blue: a więc o to chodzi, rzeczywiście nie napisali, że to są kolejne, dzięki
31 sty 19:10
Blue: Kacper, tak i właśnie były w nich inne odpowiedzi więc chciałam się dowiedzieć czy moje
rozwiązania są złe i dlaczego
31 sty 19:12
Kacper:
To może podaj ich wersję rozwiązania?
31 sty 19:14
Mila:
Nie doczekamy się. Też jestem ciekawa.
31 sty 22:10
kyrtap: Mila korzystając z okazji, Pozdrawiam
31 sty 22:12
Mila:
Wzajemnie. Jak tam kolokwium?
31 sty 22:15
kyrtap: o jaki pytasz Milu, chodzi o algebrę?
31 sty 22:16
Mila:
Tak.
31 sty 22:18
kyrtap: 5 mam

dzięki wam oczywiście dziękuje bardzo
31 sty 22:27
Metis:
31 sty 22:28
Supreme: Blue z jakiego ćwiczenia korzystasz?
ps. ile już zrobiłaś?
31 sty 22:39
Mila:
31 sty 23:04
kyrtap: nie słodźcie mi tak bo sami byście równie dobrze a nawet lepiej poradzili sobie
31 sty 23:06
Blue: Przepraszam, że się nie odzywałam, teraz jest już późno, ale jutro Wam mogę wrzucić skany jeśli
chcecie
31 sty 23:53
1 lut 11:13
Mila:
Tak właśnie to sobie wyobrażałam.
Rozwiązanie z trójkątem masz od Maslanka, podobnie od Ety, a z ciągiem masz dobrą podpowiedź
17:30, nawet podobne oznaczenia.
1 lut 18:13
Mila:
Zadanie dla Blue
Przez jedną krawędź czworościanu foremnego oraz punkt wewnętrzny krawędzi skośnej do niej
poprowadzono płaszczyznę.Kąt nachylenia tej skośnej do płaszczyzny przecinającej czworościan
ma miarę α.
Wiedząc, że krawędź czworościanu ma długość a, oblicz pole otrzymanego przekroju.
1 lut 19:22
Kacper:
Ładne zadanko
1 lut 20:24
Blue: | | a2√2 | |
Mila , wyszło mi P = |
| , dobrze  |
| | 4sinα | |
1 lut 21:11
Mila:
Blue, dobrze.
1 lut 21:49
Blue: Wow
1 lut 22:18
Blue: Nie spodziewałam się
1 lut 22:18