geo analityczna
geometrykz: Oblicz z dokładnością do 1 stopnia miarę kąta ostrego jaki wyznaczają styczne:
2y+x=0
oraz
2y+29x+56=0
po męczarni z wyznaczeniem tych stycznych(
http://postimg.org/image/gvpthlpjx/ ), muszę wyznaczyć teraz kąt między nimi;
chciałem skorzystać z wiadomego wzoru na tangens alfa pomiędzy dwoma prostymi, ale wychodzi mi
błędna odpowiedź; z czego powinienem skorzystać by to rozwiązać?
31 sty 17:23
geometrykz: | | 16 | |
chyba zapomniałem, że styczne są do okręgu o1: x2+(y+2)2= |
| i zacząłem liczyć po |
| | 5 | |
prostu kąt pomiędzy tymi prostymi.. w takim razie chyba nie mam pomysłu na to zadanie.
31 sty 17:26
Eve: a jaki jest kąt?
31 sty 17:33
Eta:
Nie improwizuj , tylko podaj dokładną treść zadania! to pogadamy
31 sty 17:36
geometrykz: no to muszę wyliczyć..
myślałem nad tym, żeby przyjąć, że odległość od środka okręgu do punktu styczności B oraz to
samo, tylko, że do punktu styczności C jest rowna promieniowi.
Dodatkowo, że odległość od środka okręgu do punktu A(gdzie przecinają się styczne) wynosi
| | |SB| | |
pierwiastek z trzynastu i, że sinx = |
| , ale wychodzą mi absurdy.. tj, że sinx = |
| | |SA| | |
4
31 sty 17:37
geometrykz: Styczne do okręgu o: x2 +(y+2)2 = 3,2 poprowadzone przez punkt A(−2,1) przecinają oś rzędnych
w punktach B i C.
a) wyznacz rownania tych stycznych
b) oblicz z dokładnością do jednego stopnia miarę kąta ostrego, jaki wyznaczają te styczne.
c)[..]
d)[..]
31 sty 17:38
geometrykz: i to co napisałem to będzie oczywiście połowa tego kąta, ale nadal wydaje się to dla mnie
bzdurą.
31 sty 17:43
Eta:
styczne mają równania: y= −0,5x i y= −14,5x−28
| | a1−a2 | | 14 | |
tgΦ=| |
| | ⇒ tgΦ= |
| ≈1,6970 ⇒ Φ≈60o |
| | 1+a1*a2 | | 8,25 | |
31 sty 18:05
geometrykz: edit: chyba mi się udało.
| | 4 | | √60 | |
sinx= |
| = |
| ~0,51 = sin 33* i to jest połowa szukanego kąta; czyli |
| | √5*√13 | | 15 | |
szukany kąt to 66* dobrze to zrobiłem?
31 sty 18:08
31 sty 18:11
geometrykz: Eto, próbowałem z tego korzystać i niestety nie zgadza się to z odpowiedzią; mój wynik też jest
trochę naciągany(robiłem to od tyłu − czyli znałem wynik i starałem się do niego dopasować)
31 sty 18:11
Eta:
Nie musi się zgadzać z odpowiedzią ( bo tam jest błąd ! jak wiele innych
zamiast 60o napisał jakiś "baranek" 66o
31 sty 18:13
geometrykz: to wspaniale

w takim razie dziękuję, w ogóle nie zawracałbym głowy gdybym tylko wiedział, że
w odpowiedziach jest błędnie

ps jak robić stopnie na forum? potęgę zera?
31 sty 18:15
Eta:
Jak to dobrze,że na maturze nie będziesz znał odpowiedzi

Będziesz liczyć tak , jak Ci rozum i wiedza podpowiadają
31 sty 18:15
Eta:
i o (małe o)
31 sty 18:16
Eve: a mnie wyszło 59
0, tak potęge zera
31 sty 18:17
geometrykz: oby ten rozum i ta wiedza nie zawiodły

STOPNIE
o
dzięki jeszcze raz.
31 sty 18:18
geometrykz: Eve, podziel się w takim swoimi obliczeniami jeśli możesz i oczywiście chcesz
31 sty 18:18
geometrykz: (no chyba, że po prostu inaczej zostało przybliżone

)
31 sty 18:19
31 sty 18:24