Zadanie z użyciem równania kierunkowego prostej.
Kasia: Dwa wierzchołki trojkąta równoramiennego ABC znajdują sie na paraboli o równaniu
y=
14(x−4)
2, zaś trzecim wierzchołkiem trójkąta jest wierzchołek paraboli. Wyznacz
współrzędne wierzchołków tego trójkąta, jeśli wiadomo, że kąt rozwarty tego trójkąta ma miarę
120
o
współrzedne 1 wierzchołka to A(4;0)
α=120
tg120=tg(180−60)=−tg60= −
√3
y
1=−
√3x+b
podstawiam do równania prostej punkt A
b=4
√3
y
1=−
√3+4
√3
i..nie wiem co dalej, ani nawet czy robie zadanie dobrze, jesli ktoś mógłby mi krok po kroku
wytłumaczyć jak to zrobić, byłabym bardzo wdzięczna