Suma rozwiązań równania trygonometrycznego
x: Oblicz sumę trzydziestu największych ujemnych rozwiązań równania:
cos2x + sinx = 0
Okej, mam, że x= π2 + 2kπ lub x= 7π6 + 2kπ lub x=11π6 + 2kπ dla k∊ ℂ. I co
dalej? Wiem, że coś z ciągami, ale jak to policzyć?
31 sty 16:27
31 sty 16:31
x: a można prosić o pełne rozwiązanie? bo za każdym razem, kiedy liczę, wychodzi mi −305π, a
odpowiedź to 295π
31 sty 17:17
x: odpowiedź to −295π*
31 sty 17:17
Eve: mnie też wyszło −305π
31 sty 17:18
Kacper:
W internecie krążą różne wyniki, chyba trzeba będzie liczyć
31 sty 17:24
Kacper:
Rozwiązanie równania ok.
| | 2π | |
Rozwiązania powtarzają się co |
| . |
| | 3 | |
| | | | π | | 58π | |
S30= |
| *30=(− |
| − |
| )*15=−59*5π=−295π |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
Teraz szukajcie błędu u mnie lub u siebie
31 sty 17:38
31 sty 17:39
Eve: jedyne co nam się nie zgadza to a
1
31 sty 17:44
31 sty 18:00
Eve: faktycznie pierwsze powtarzające sie wartości sa dla −π/6
31 sty 18:12