Indeks AGH
/Adam: Oblicz sumę 30 największych ujemnych rozwiązań równania
cos 2x + sin x = 0
z równania wyszło mi, że sinx=1 v sinx=U − {1}{2}
Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie jak mam teraz obliczyć tą sumę
29 sty 21:11
Frost: Narysuj sinusa zaznacz rozwiązania w przedziale (−2π,0)
potem zauważysz co ile powtarzają Ci się rozwiązania. Sume oblicz sobie z ciągu arytmetycznego.
Dokładnie z 3 ciągów arytmetycznych.
| | −π | | −5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
sinx=1
Suma robisz jak już wspominałem z 3 ciągów arytmetycznych
dla każdego rozwiązania n=10.
Napisz jaka suma CI wyjdzie może skojarzę wynik bo kiedyś robiłem.
29 sty 21:20
/Adam: ale skoro mają być tylko ujemno to chyba bez 1?
29 sty 21:25
/Adam: właśnie tak robiłem. Dwie sumy
potem sumujemy
czy tak?
29 sty 21:28
Frost: rozwiązaniem jest x. Przebieg sinusa znasz, wiesz, że dla x <0 sinus także przyjmuje wartość 1.
29 sty 21:29
/Adam: i n = 30
czy raczej tak jak ja myślę 15?
29 sty 21:29
Frost: Tak, oddzielnymi ciągami, potem sumy ciągów sumujesz tylko moim zdaniem sinx=1 też musisz
zaliczyć. Podaj wyniki.
29 sty 21:30
/Adam: kurde, już nic nie rozumiem..
29 sty 21:30
Frost: Według Twojego rozumowania 15 według mojego 10
29 sty 21:30
/Adam: czyli licze sumę, nie dwóch lecz trzech ciągów?
z tego wynika, że n=10 ?
29 sty 21:31
Frost: Rozwiązaniem równania x−5=0 jest x=5
rozwiązaniem równania:
sinx=1 jest
Za k możesz podstawiać ujemne jak i dodatnie wartości wtedy będziesz miał odpowiednio ujemne
albo dodatnie rozwiązanie.
29 sty 21:32
Frost: Tak
29 sty 21:32
/Adam: | | 3π | |
trzeci ciąg : r=−2π a1= |
| ? |
| | 2 | |
29 sty 21:33
29 sty 21:40
/Adam: wynik: −625π
29 sty 21:41
Frost: coś za dużo bo jak dobrze pamiętam to wychodziło −295π
29 sty 21:41
/Adam: to nie wiem co spieprzyłem
| | 2a1+(n−1)r | |
stosuje wzór Sn= |
| n |
| | 2 | |
29 sty 21:43
Frost: Skąd ta 2 przy a1?
29 sty 21:44
Frost: Dobra wiem
29 sty 21:44
/Adam: to już nie wiem co jest grane..
29 sty 21:44
/Adam: dobra juz wiem, nie umiem dodawac xd
29 sty 21:47
Frost: Wyszło Ci z naszych ciągów?
29 sty 21:48
/Adam: a jaednak dalej coś nie tak
29 sty 21:49
/Adam: 296,(6)
29 sty 21:50
/Adam: | | 275π | |
w pierszym ciągu wychodzi mi S1=− |
| |
| | 3 | |
29 sty 21:54
Frost: Tak
29 sty 21:55
/Adam: czy dobrze? Bo ta suma powoduje, że wynik jest w okresie
29 sty 21:55
/Adam: suma całości to wg moich obliczeń 296,(6)π
29 sty 21:55
29 sty 21:55
/Adam: to mam całkowicie inaczej
29 sty 21:56
/Adam: S2=100π
S3=105π
29 sty 21:58
Frost: Więc musisz poprawić obliczenia

ja sprawdzałem teraz i wychodzi dobrze. Idę spać bo jutro od
rana znowu jazda z matmą

Będę pewnie po 8 na forum.
29 sty 21:58
/Adam: | | 5π | |
podstawiam pod 2. sumę |
| a dalej jak w poprzednim r=−2π i n=10 |
| | 6 | |
29 sty 21:59
Frost:
Na pewno obliczenia masz źle
29 sty 21:59
Frost: Zapomniałeś o −
29 sty 22:00
/Adam: już nie myślę, dobranoc
29 sty 22:00
/Adam: tylko tu nie wpisałem, w moich obliczeniach jest, cóż, policze jeszcze raz
29 sty 22:00
Frost: Policz najpierw ostatnie wyrazy ciągów a potem wstaw do sumy może akurat

Dobra lece, siemka
29 sty 22:01
/Adam: nie wiedziałem, że 5*5 to 25 xd wszystko już wyszło
29 sty 22:05