asymptota
Olga: | | 1 | |
mam wyznaczyc asymptoty f(x)= 2x− |
| sinx |
| | x | |
wiem że granica ma dążyć do nieskończonoci tylko nie wiem w jakim punkcie?
31 sty 16:09
sebastian: wyznaczyć dziedzine jeśli jakiś pkt wypada z dziedziny to szukasz tam asymptop pionowych i
własnie tam lim dążacy do tego punktu ma dazyc do nieskonczonosci
31 sty 16:11
Olga: będzie to tylko 0 czy jeszcze jakiś punkt bo nie wiem co zrobić z sinx?
31 sty 16:13
Olga: tylko nie wiem jak to przekształcic bo jak wstawię 0 to mam symbol nieoznaczony
31 sty 16:18
sebastian: dziedzina sinusa to <−1,1> z wyłączeniem zera właśnie tak mi sie zdaje, ale dobry z matematyki
to nie jestem to nie obiecuje że tak jest
31 sty 16:24
31 sty 16:27
Olga: czyli dziedziną sin są wszystki liczby więc tylko 0 uwzględniam.
31 sty 16:29
john2: tak
| | 1 | | sinx | |
limx−>0− (2x − |
| * sinx) = limx−>0− (2x − |
| ) = [0 − 1] = ... |
| | x | | x | |
lim
x−>0+ to samo
31 sty 16:31
Olga: a jak później liczę z x→∞ to po zastosowaniu hospitala wychodzi mi coś takiego limx→∞ 4x−cosx
czyli ∞−∞ i nie bardzo wiem co dalej
31 sty 16:39
john2:
| | sinx | |
= limx−>±∞ (2 − |
| ) = |
| | x2 | |
| | 1 | |
= limx−>±∞ (2 − |
| * sinx) = [2 − 0 * funkcja ograniczona] = [2 − 0] = ... |
| | x2 | |
31 sty 16:43
Olga: | | sinx | |
a jak z |
| wychodzi 0 bo nie bardzo rozumie ? nie robię z reguły de'LHospitala? |
| | x2 | |
31 sty 16:49
john2: Nie zastosujesz tu reguły, bo sinx nie ma granicy, przy x −>±
∞.
Pojedź sobie palcem po wykresie sinx wzdług osi x do np. plus nieskończoności. To do nikąd nie
zmierza.
| | 1 | |
Korzystamy z tego, że |
| jest funkcją zbieżną do zera oraz z tego, że sinx jest funkcją |
| | x2 | |
ograniczoną w przedziale <−1,1>.
Granica takiego iloczynu jest wtedy równa zero.
31 sty 16:55
31 sty 16:59