równania kwadratowe
holly : witam prosze o rozwiązanie tego oto przykładu :
(x+2)2=(4−x)2
31 sty 11:58
Krystek: Zartujesz ? wzory skróconego mnożenia lub wymnażaj
(x+2)(x+2)=(4−x)(4−x)
31 sty 11:59
5-latek: Dzien dobry
Krystek 
Pozdrawiam serdecznie
31 sty 12:01
holly : rozwiązesz prosze
31 sty 12:01
Krystek: Odwzajemniam
31 sty 12:02
31 sty 12:03
holly : ja nie jestem leniwa tylko mam tyle nauki ze poprostu nie wyrabiam
31 sty 12:10
Krystek: A czego tutaj nie wiesz?
31 sty 12:12
holly : nie wiem jak sie stosuje wzory skróconego mnozenia wiem wstyd ,ale ..staram sie zrozumiec .
(x+2)2=(4−x)2
(x+2)(x+2)=(4−x)(4−x)
x2+2x+x2+4=16−x2
tak ?
31 sty 12:20
31 sty 12:27
holly : to bedzie tak :
x2+2razy x razy 2 +22=42+2razy 4−x+x2
31 sty 12:31
5-latek: (4−x)(4−x) to nie jest to samo co (4−x)(4+x)= 16−x2
Poza tym lewa strona zle wymnozona
31 sty 12:31
5-latek: To bedzie tak
(x+2)2= x2+2*x*2+22= x2+4x+4
Teraz ty (4−x)=
31 sty 12:34
holly : (4−x)=42+2razy xrazy x +x2=
31 sty 12:38
5-latek: Nie pisz razy bo masz na klawiaturze znak mnozenia
Poza tym zle
(4−x)2= zgodnie ze wzorem = 42−2*4*x+x2= dalej ty
31 sty 12:41
holly : 16−8=8x3
31 sty 12:43
5-latek: No co Ty .
Gdzie tam masz x3 ?
Ile to jest 2*4*x?
31 sty 12:44
holly : 8x
31 sty 12:47
5-latek: No too teraz napisz ile to jest (4−x)2=
31 sty 12:51