Układy równań
Bulr: Rozwiąż układy równań:
1.
| ⎧ | 2x−y−6=0 | |
| ⎩ | (3x−1)(1+3x)+y=(1−3x)2 |
|
2.
| ⎧ | 12x−112y=0,25 | |
| ⎩ | (x−1)2=(2−x)2 |
|
Starałem się je rozwiązać i z pierwszym poszło, tyle że wynik różnił się o 1

Próbuję to
naprawić od godziny.
31 sty 11:29
Eve: w 1. x=1, y=−4
31 sty 11:42
Bulr: Odpowiedzi znam, chodzi mi o obliczenia, bo popełniam jakieś błędy i chcę je naprawić.
31 sty 11:44
31 sty 11:44
Eve: rozpisz mi 2 równanie w 1
31 sty 11:53
Bulr: | ⎧ | 2x−y=6 | |
| ⎩ | 9x2−1+y=1+6x+9x2 |
|
31 sty 12:21
5-latek: Popraw w 2 rownaniu prawa strone
31 sty 12:23
Eve: tam jest −3x
31 sty 12:26
Bulr: Ach, więc wszystko jasne

Dziękuję za pomoc!
31 sty 12:31
Bulr: Chociaż chwila, zastosowałem tutaj w sumie wzór skróconego mnożenia, więc nie jest to poprawne?
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
(1+3x)2 = 12 + 2*1*3x + (3x)2 = 1 + 6x + 9x2
31 sty 12:34
31 sty 12:37
Bulr: Ok, już mi się całkowicie wyjaśniło. Źle przepisałem ten jeden znak na kartkę (+ zamiast − ) i
dlatego niepoprawnie tam zastosowałem wzór skróconego mnożenia. Dziękuję za pomoc mimo
wszystko!
31 sty 12:37
5-latek:
31 sty 12:42
Eve:
31 sty 12:42