POMOCYYY
gosc...: Cztery liczby dodatnie a, b, c, d w podanej kolejnosci, tworza ciag geometryczny. Zatem liczby
log d, log c, log b, log a (w podanej kolejnosci) tworza
A) ciag geometryczny o ilorazie log d
B) ciag arytmetyczny o róznicy log ˙C/D
C) ciag arytmetyczny o róznicy log ˙ d
D) ciag arytmetyczny o róznicy log ˙D/C
30 sty 20:09
gosc...: pomozcie szybko
30 sty 20:12
Bogdan:
a dlaczego szybko?
30 sty 20:14
Marek: podstaw sobie coś prostego za a,b,c,d, żeby pasowało do zadania np 1, 10,100, 1000 i zobacz co
się dzieje
30 sty 20:14
Tadeusz:
przecież wczoraj to robiłem
30 sty 20:14
Eve: B
30 sty 20:15
30 sty 20:16
gosc...: potrzebuje gotowa odpowiedz
30 sty 20:17
gosc...: Eve a jak to zrobiles/las
30 sty 20:19
Eve: | | b | | c | | d | |
ano po prostu z ciągu geometrycznego: |
| = |
| = |
| |
| | a | | b | | c | |
| | c | | a | |
w drugim logc−logd=log |
| =log |
| =loga−logb |
| | d | | b | |
itd, ale widzę, że tam jest jakieś inne rozwiązanie, sprawdzałeś go?
30 sty 20:32
Eve: no, ale tam też jest to samo, tylko trochę inaczej rozpracowane
30 sty 20:40
Mila: a,b,c,d− c. geometryczny⇔
b=aq
c=aq
2
d=aq
3
Sprawdzam, czy liczby: log d, log c, log b, log a tworzą c. arytmetyczny w tym celu badam
różnice
| | c | | aq2 | | 1 | |
1) logc−logd=log |
| =log |
| =log |
| |
| | d | | aq3 | | q | |
| | b | | aq | | 1 | |
2) logb−logc=log |
| =log |
| = log |
| |
| | c | | aq2 | | q | |
| | a | | 1 | |
3) loga−logb=log |
| =log |
| |
| | b | | q | |
| | 1 | |
Wniosek : liczby: log d, log c, log b, log a tworzą c. arytmetyczny o różnicy r=log |
| |
| | q | |
| | c | |
Prawdziwa jest odp.r=log |
| |
| | d | |
30 sty 20:58