kto pomoze ?
mateo: Cztery liczby dodatnie a, b, c, d w podanej kolejnosci, tworza ciag geometryczny. Zatem liczby
log d, log c, log b, log a (w podanej kolejnosci) tworza
A) ciag geometryczny o ilorazie log d
B) ciag arytmetyczny o róznicy log ˙cd
C) ciag arytmetyczny o róznicy log ˙ d
D) ciag arytmetyczny o róznicy log ˙dc
29 sty 18:02
mateo: pomozecie?
29 sty 18:22
Tadeusz:
Skoro a b c i d tworzą ciąg geometryczny to możemy ja zapisać jako
a aq aq
2 aq
3
wtedy
logaq
3 logaq
2 logaq loga
loga+3logq loga+2logq loga+logq loga
Jak widzisz jest to ciąg arytmetyczny o różnicy
−logq
wybór należy do Ciebie ... tylko nie daj się zwieść −
29 sty 18:37
pawel: nic nie rozumiem z tego co napisales
29 sty 18:40
mateo : ja tez nie
29 sty 18:41
Tadeusz:
To tego też pewnie nie zrozumiesz −:(
| | c | | aq2 | | 1 | |
log |
| =log |
| =log |
| =logq−1=−logq |
| | d | | aq3 | | q | |
29 sty 18:42
mateo : no nie bardzo... a ktora odp jest prawidlowa
29 sty 18:44
Tadeusz:
liczby
a b c d
tworzą ciąg geometryczny ...to możemy je zapisać jako
a aq aq2 aq3
Trawisz?
29 sty 18:45
mateo : no
29 sty 18:47
Tadeusz:
no ..... czyli nie
29 sty 18:48
mateo : no czaje i co dalej
29 sty 18:49
Tadeusz:
a dalej czytaj treść zadania
logd logc logb loga
w tej kolejności tworzą ciąg, zatem:
logaq3 logaq2 logaq loga
dalej to juz działania na logarytmach
logaq3=loga+logq3=loga+3logq
29 sty 18:54
Tadeusz:
zaskoczyło

? −
29 sty 19:11
mateo: no
29 sty 19:19
Tadeusz:
a odpowiedź ?
29 sty 19:22
SARA: nie wiem
29 sty 19:24
mateo: nie wiem tez
29 sty 19:25
Tadeusz:
to rozumiesz?
loga+3logq loga+2logq loga+logq loga
29 sty 19:28
Tadeusz:
jaki ciąg tworzą te wyrazy

?
29 sty 19:30
mateo: geometryczny?
29 sty 19:37
Tadeusz:
jaki geometryczny?
Kolejne wyrazy różnią się od poprzedniego o

?
29 sty 19:56