Wyznacz współrzędne wierzchołków
Kraterek: Punkt S (1, 0) jest środkiem boku AB równoległoboku ABCD. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego
równoległoboku, jeżeli wektor CD = [−6, −2] oraz wektor BC = [1, 3]
29 sty 20:25
Frost:

Nie jestem pewny swojej metody ale jeśli masz odp do tego zadania to sprawdzisz.
| | 1 | |
wektor BS= |
| * wektor CD |
| | 2 | |
[1−x
b,0−y
b]=[−3,−1]
1−x
b=−3 0−y
b=−1
x
b=4 y
b=1
B(4,1)
[x
c−4,y
c−1]=[1,3]
x
c−4=1 y
c−1=3
x
c=5 y
c=4
C(5,4)
[x
d−5,y
d−4]=[−6,−2]
x
d−5=−6 y
d−4=−2
x
d=−1 y
d=2
D(−1,2)
wektor BS= wektor SA
[x
a−1,y
a−0]=[1−4,0−1]
x
a−1=−3 y
a−0=−1
x
a=−2 ,y
a=−1
A(−2,−1)
29 sty 21:07
Eta:

I wszystko gra
29 sty 21:36
Frost: Haha

Rysunek nawet pasuje do moich odpowiedzi, ciekawe zadanko
29 sty 21:41
29 sty 21:44
Frost: Widziałem

Na maturze próbnej rozszerzonej było miałem podobne zadanie. Też z ciągiem geometrycznym i
chyba wyrazy podniesione do sześcianu czy coś takiego w każdym bądź razie miałem dobrze
29 sty 21:50
Kraterek: Dzięki Frost, wyszło
30 sty 19:53