kombinatoryka
mateusz: Ile jest liczb dziesięciocyfrowych w których suma cyfr jest równa 5?
29 sty 19:02
mateusz:
29 sty 19:43
Frost: o kurcze, robiłem gdzieś to zadanie zaraz podam link
29 sty 19:44
Frost: https://matematykaszkolna.pl/forum/271684.html
znalazłem tylko podobne. To zadanie co podałeś robiłem sam. Musisz rozpisać wszystkie
przypadki kiedy dostajesz sumę 5 a potem permutować liczby.
5=5
4+1=5
3+1+1=5
3+2=5
2+1+1+1=5
2+2+1=5
1+1+1+1+1=5
chyba wszystkie przypadki wypisałem
29 sty 19:53