5x3−x2+90x+2=0
misiek202: 5x3−x2+90x+2=0. pomoże ktoś rozwiązać? pilne (na wczoraj)!
29 sty 17:22
qwerty: x=−103/2
29 sty 17:30
misiek202: możesz pokazać swoje obliczenia?
niestety, wynik to x=−0,22227
29 sty 17:40
PW: Misiek, powiedz "w czym siedzisz", napisanie "pomoże ktoś rozwiązać" to trochę za szeroko.
Jakimi metodami masz uzyskać przybliżenie?
29 sty 17:45
misiek202: muszę obliczyć przebieg zmienności funkcji, pochodna pochodnej przyrównana do zera więc trzeba
obliczyć pierwiastki. Niestety, nie wiem jaka metoda trzeba to obliczyć. wcześniejszą pochodną
pomógł mi ktoś obliczyć tym o to sposobem:
https://matematykaszkolna.pl/forum/273841.html
29 sty 17:57
PW: Napisz funkcję, której przebieg badasz.
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc
"pochodna pochodnej przyrównana do zera więc trzeba
obliczyć pierwiastki".
29 sty 18:17