Oblicz tg
_nikola: α jest kątem rozwartym i sinα = 1/3. Oblicz tgα
29 sty 17:09
_nikola: proszę o pomoc, nie radzę sobie z tym
29 sty 17:18
29 sty 17:20
_nikola: próbowałam wszystkiego, a wynik wychodzi mi błędny, dlatego zwróciłam się tutaj o pomoc... nie
w celu pójścia na łatwiznę...
29 sty 17:22
PW:
cos
2α = 1 − sin
2α,
czyli w tym wypadku
Wiemy, że
wobec tego
Po podstawieniu liczb
− teraz tylko zastanowić się, czy tgα jest liczbą dodatnią, czy ujemną.
29 sty 17:35
qwerty: do tego też doszłam, ale odpowiedzi mam:
a) tgα = 2 {2}
b)tgα = − {2} /4
c)tgα = {2} /4
d)tgα = 2 {2}
i nie wiem co dalej
29 sty 17:39
Tadeusz:
... i to jest Twój problem −
29 sty 17:47
PW: No, to ja już pasuję. Organicznie nie cierpię ludzi, którzy po odrobieniu za nich pracy
komentują "do tego też doszłam". Bye, bye.
29 sty 17:47
Tadeusz:
| | 1 | | 1 | | √2 | |
tgα=√ |
| = |
| = |
| ... a znak sobie ustal −  |
| | 8 | | 2√2 | | 4 | |
29 sty 17:51
qwerty: Tadeusz, bardzo dziękuję, dzięki Tobie zrozumiałam!
29 sty 17:52
Tadeusz:
PW Ci to policzył −
29 sty 18:00