Równanie trygonometryczne.
Sanoth: Witam. Mam spory problem z równaniami trygonometrycznymi. Jakby ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak
je wykonywać byłbym wdzięczny.
Mam przykład :
cos(2x+
23π)=0
chciałbym też by ktoś mi wytłumaczył gdy mam np.
tg(π x−2)=−1
tg(π x−2)=−tg
π4
Skąd bierze się to π czwartych?
Dziękuję z góry za pomoc
Draghan: Ta wartość, o którą pytasz, bierze się... Prosto z wykresu.

Albo z tabelki, jeśli masz taką
pod ręką (tabelka z kątami [w stopniach] 0,30,45,60,90 i ich funkcjami trygonometrycznymi).
Sprawdzasz, dla jakiego kąta tangens będzie wynosił 1... W przypadku tangensa/cotangensa
łatwiej z tabeli odczytać, zaś jeśli idzie o sinusa/cosinusa − mi łatwiej z wykresu odczytać
(trzeba tylko wiedzieć, jak narysować

).