Mila:

1) D
f=R\{0}
f'(x)=0⇔
x
2−1=0
x=1 lub x=−1 − kandydaci na ekstrema
3)
| | x2−1 | |
f'(x)>0⇔ |
| >0⇔x2−1>0 i x∊Df'⇔ |
| | x2 | |
x<−1 lub x>1
⇔f(x)↑dla x∊(−
∞,−1)
f(x)↓ dla x∊(−1,0) , f(x)↓ dla x∊(0,1) ⇔dla x=−1 f(x) ma maksimum lokalne, f(−1)=−1−1=−2
f(x)↑ dla x∊(1,
∞) ⇔dla x=1 f(x) ma minimum lokalne f(1)=2
( zapisy przedziałów napisz jak Cię uczą, chodzi mi o domknięcia przy monotoniczności)
Jeszcze masz pytania?
PW: A dla przypomnienia: szukanie ekstremów jest inną wersja znanego szkolnego zadania
dla a > 0 (jest też wersja dla a <0), w liceum rozwiązywanego za pomocą funkcji kwadratowej
albo nierówności między średnimi.
Ładny przykład na różne rozwiązania tego samego zagadnienia.