R3
Lukas:
Pomoże ktoś z geometrią w R3 ?
Wektory u, v , w są bazą pewnej przestrzeni liniowej V. Sprawdzić czy wektory
5u+5v+w, 2u+2v+w, u+v−w są liniowo niezależne .
27 sty 16:41
Lukas:
Mila ?
27 sty 16:55
zombi: (5u+5v+w) + (−2)(2u+2v+w) − (u+v−w) = (0,0,0) wniosek?
27 sty 17:24
Gray: Oblicz wyznacznik macierzy:
5 5 1
2 2 1
1 1 −1
Wyznacznik równy zero, są zależne; różny od zera, są niezależne.
27 sty 17:40
Lukas:
Ale możecie mi wytłumaczyć co z czym się je ?
27 sty 18:32
zombi: Byłby liniowo niezależne jeśli chociażby z warunku
a(5u+5v+w) + b(2u+2v+w) +c(u+w−v) = (0,0,0) wynikałoby, że a=b=c=0 (jedyna możliwość, ale ja
wskazałem takie a,b,c ≠ 0, że warunek nasz zachodzi. Wniosek? Są liniowo zależne.
27 sty 18:36
Lukas:
Panowie pomożecie jeszcze ?
27 sty 19:16
Lukas:
Dla jakiej wartości p układ jest układem cramera
x+y+z+6
x+y−z=0
2x+3py+pz=−7
1 1 1
1 1 −1
2 3p p
i liczę z tego wyznacznik ?
27 sty 19:50
Saris: układ cramera ⇔ układ oznaczony ⇒ det A≠0
27 sty 19:57
Lukas:
sprawdzić dla jakiej wartości parametru p punkty A=(1,1,1) B=(2,3,2) C=(2,2,4) D=(p,1,1) są
współpłaszczyznowe ?
27 sty 20:03
Lukas: ?
27 sty 20:31
Lukas: ?
27 sty 21:13
Mila:
AB→=[1,2,1]
AC→=[1,1,3]
AD→=[p−1,0,0]
1 2 1
1 1 3
p−1 0 0
Iloczyn mieszany wektorów
W=−p+6(p−1)+1
W=0 ⇔p=1
Opd.
dla p=1 punkty są współpłaszczyznowe. (objętość czworościanu ABCD jest równa 0)
27 sty 21:14
Lukas: objętość czworościanu ?
Mogę prosić o wytłumaczenie zadania bo nie bardzo wiem co tutaj robić ?
27 sty 21:19
Mila:

Jeżeli połączysz 4 punkty niewspółpłaszczyznowe to otrzymaszz ostrosłup trójkątny ( inaczej
czworościan)
Objętość czworościanu liczymy
wg wzoru:
Tu liczysz wyznacznik W:
Jeżeli W=0 to oznacza, że punkty A,B,C,D leżą w jednej płaszczyźnie.
Poczytaj wykłady.
27 sty 21:34
Gray: Można też na to popatrzeć w ten sposób: cztery punkty A,B,C,D z R3 leżą na jednej płaszczyźnie
wtedy i tylko wtedy, gdy trzy wektory utworzone z tych punktów tj. AB, AC, AD są liniowo
zależne. Ten warunek zachodzi, gdy wyznacznik macierzy utworzonej z tych wektorów jest równy
zero.
27 sty 21:48
Lukas: Dziękuję a mogę jeszcze prosic o pomoc ?
27 sty 21:51
Lukas: nadal nie rozumiem czemu Pani Mila liczy tutaj objętość tego czworościanu ?
27 sty 22:43
Mila:
Wciśnij D do podstawy, to będzie Δ i objętość równa się 0, a punkty leżą w jednej płaszczyźnie.
To jest to samo o czym pisze Pan Gray.
27 sty 22:55
Lukas:
Ale Pan grey piszę, że można policzyć tylko wyznacznik macierzy a Pani liczy iloczyn mieszany
wektorów +objetośc, w książce nie moge odszukac odpowiedzi na moje pytanie, podane tylko jak
liczyc obejetośc czworoscianu
27 sty 22:58
Lukas: ?
27 sty 23:10
Mila:
Też liczę wyznacznik. Przecież masz napisaną macierz i jej wyznacnik pod spodem.
27 sty 23:12
Saris: 1. iloczyn mieszany to wyznacznik macierzy zlozonej z tych 3 wektorów
2. iloczyn mieszanin 3 wektorów rozpinających czworościan reprezentuję jego objętość. V=0, brak
czworościana ⇔ punkty leżą na jednej płaszczyźnie.
27 sty 23:14
Lukas: dziękuję teraz zrozumiałem, dobrej nocy
27 sty 23:18
27 sty 23:22