wyznaczniki
oo: Mam takie głupie pytanie (pewnie banalne).
Czy w macierzy 3x3, gdy całą kolumnę stanowią jedynki, wyznacznik tej macierzy bedzie rowny 0?
27 sty 22:57
oo: dzieki
27 sty 22:59
Mila:
Przepraszam, źle zrozumiałam.
Zaraz wyjaśnię.
27 sty 23:01
Mila:
Napisz ten przykład.
27 sty 23:02
Mila:
1,2,1
1,3,1
1,1,5
W=4
1 , 1 , 1
1 , 1 , 1
1 ,1 , 1
W=0
27 sty 23:04
oo: mam wyznaczyć rząd macierzy A
Macierz wygląda następująco:
123
211
332
Jeżeli odejmę od pierwszej kolumny drugą zostanie mi:
−123
111
032
to wszystko ma wynieść zero,a z moich obliczen nie wychodzi. A mam cały wiersz jedynek.
27 sty 23:04
Mila:
W Twojej macierzy ostatniej w drugim wierszu masz 3 jedynki:
W=6
Wartość wyznacznika zależy jakie masz pozostałe wiersze.
Zero jeśli wiersze lub kolumny są liniowo zależne.
27 sty 23:10
oo: No właśnie, a w odpowiedziach jest, że rząd tej macierzy = 2, czyli napisany przeze mnie
wyznacznik ma wynosić 0
27 sty 23:12
Gray: Dlatego jestem przeciwnikiem podawania odpowiedzi w książkach. Delikwent za wszelką cenę chce
dojść do podanego wyniku; nie ma znaczenia w jaki sposób, nie ma znaczenia czy się da.
Odpowiedź, to odpowiedź. Objawiona prawda absolutna z którą się nie dyskutuje. Nie ważne, że
fakty jej przeczą. Należy zmienić fakty, nie odpowiedź.
28 sty 06:59