Trochę zadań z okręgami
Bambi: Dane są pkt A(−1,5) B(2,−4) C(8,2) Wykaż że jest równoramienny.
Trzeba obliczyć wszystkie długości boków po kolei.
A(−1,5)
|AB|=
√(−1−2 )2 + (5−(−4))2
|AB|=
√(−3)2+92
|AB|=
√90=3
√10
|BC|=
√(2−8)2+(−4−2)2
|BC|=
√(−6)2+(−6)2
|BC|=
√72=6
√2
|CA|=
√8−(−1))2+(2−5)2
|CA|=
√92+(−3)2
|CA|=
√90=3
√10
Więc trójkąt jest równoramienny.
Wykaż że czworokąt ABCD jest równoległobokiem
A(−4,1) B(5,−2) C(7,2) D(−2,5)
Zrobimy to na wektorach.
Można to też tak jak tutaj zamieszczone jest, liczyć współczynnik kierunkowy i czy wyjdzie
takie samo "a".
https://matematykaszkolna.pl/forum/149809.html
Warto narysować sobie mniej więcej ten czworokąt żeby wiedzieć które
boki przyrównywać, bo może zdarzyć się np w tym przypadku że ktoś będzie porównywać AD do DC i
wtedy tylko robota na marne. Warto też przypomnieć sobie definicje równoległoboku:" Dwie pary
prostych równoległych" Więć AD || CB i DC||AB żeby był równoległobokiem.
Sprawdźmy więc czy wektor AD i wektory CB ma taką samą wartość
AD→ (D
x−A
x, D
y−A
y) = (−2−(−4),5−1)=(2,4)
taką samą metodą CB→ = (2,4)
Więc AD||CB
Teraz druga para:
DC→ = (9,−3)
AB→ = (9,−3)
Więć DC||AB ⇒ ABCD jest równoległobokiem
Oblicz długość boku trójkąta równobocznego ABC, A(2,1−P{2}), zaś S(−3,1) jest środkiem okręgu
opisanego na trójkącie. Obędzie się bez rysunku w tym zadaniu. Na samych wzorach to zrobimy
Obliczmy zatem R. Wiadome że R to odległość środka do wierzchołka. Nie rozumiesz narysuj sobie
i sam zobacz !
|SA|=
√(2+3)2+(−√2)2
|SA|=
√27=3
√3 mamy nasz promień
a=9
Bambi:

PKT A(−3
√3,0) B(5
√3,0) są wierzchołkami trojkąta równobocznego. Wyznacz C
Liczymy odległość z A do B
Widać odrazu że będzie to 3
√3 + 5
√3 = 8
√3. Ponieważ od Pkt A do Pkt (0,0) jest |−3
√3|
8
√3 : 2 = 4
√3
Dzielimy na dwa ponieważ KAŻDA wysokosć w trojkącie równobocznym dzieli bok na połowy.
5
√3−4
√3=
√3 − to jest współrzędna x ! Narysuj ten rysunek żebyś wiedział jak to wygląda

Mamy taki o to trójkąt, ponieważ będą DWA rozwiązania spełniające warunki zadania.
Bambi:

Te zielone kropki to bład
c.d z załeżności trójkąta o kątach 30/60/90
| | 1 | |
mamy |
| a wiemy że u nas to jest 4√3. Zobacz rysunek i zrozum dlaczego tak jest ! |
| | 2 | |
więc a=8
√3
Więc nasza długosć wysokości = 12 ! Ale to jest długość, nie współrzędna, patrz rys. 1
Musimy od naszego pkt (
√3,0) odmierzyć 12 na prostej przechodzącej przez pkt (
√3,0)
czyli y
1=12 y
2=−12