matematykaszkolna.pl
Dane są punkty A(-2,-1) B(4,-3) C(4,1) D(-2,3). Wykaż, że czworokąt ABCD jest ró Kasia: Dane są punkty A(−2,−1) B(4,−3) C(4,1) D(−2,3). Wykaż, że czworokąt ABCD jest równoległobokiem. Więc zrobiłam równanie prostej AB i CD i a wyszły takie same. Teraz nie wiem jak wyznaczyć równanie prostych AD i BC, z układu równań się nie da
11 cze 19:30
Basia: nie mogły wyjść takie same; muszą być równoległe, ale różne xa = xd = −2 ⇒ pr.AD ma równanie x= −2 xb = xc = 4 ⇒ pr.BC ma równanie x= 4
11 cze 19:33
Kasia: Jeżeli mają być równoległe to a1=a2 i tak wyszło
11 cze 19:38
Basia: dobrze zrobiłaś, a chodzi o to, że w matematyce (i nie tylko) wymagane jest ścisłe formułowanie wypowiedzi napisałaś: "Więc zrobiłam równanie prostej AB i CD i a wyszły takie same." z tego wynika, że wyszły takie same proste, a to nieprawda; wyszły takie same współczynniki kierunkowe
11 cze 19:41
Kasia: Nie, napisałam "i a są takie same" Wyraźnie jest tam napisane, że a takie same, a nie że równania prostych
11 cze 19:43
Basia: masz rację Kasiu; wybacz niedowidzącej staruszce; nie widziałam tego a emotka
11 cze 19:53
Gustlik: rysunekWektorami − z dwóch przeciwległych boków robisz wektory i muszą być one równe, czyli mieć takie same współrzędne, np. AB=DC A(−2,−1) B(4,−3) C(4,1) D(−2,3) AB=[4−(−2), −3−(−1)]=[6, −2] DC=[4−(−2), 1−3]=[6, −2] Zatem AB=DC ⇒ czworokąt jest równoległobokiem, c.n.d.
12 cze 02:02