Jak to zrobić?
Jak to zrobić?: Oprocentowanie lokat długoterminowej w pewnym banku wynosi 5% w skali roku. Oblicz, jaką kwotę
wpłacono do banku, jeżeli odsetki od tej kwoty po dwóch latach wynoszą 1025.
22 lis 22:43
22 lis 22:54
Godzio: x+5%x +5%(x+5%x)=1025
x+5%x+5%x+2,5*10−3x=1025
100x + 10x +0,25x = 102500
110,25x=102500
x≈929,71
22 lis 22:57
Godzio: cos mi źle wyszło
22 lis 22:59
Godzio: 5%x + 5% * ( 5%x+x) =1025
5%x+5%x + 2,5*10
−3x =1025
10x + 0,25x =102500
10,25x=102500
x=10000
22 lis 23:04