Proszę pomóżcie
Jak to zrobić?: Na lokatę 3−miesięczną wpłacamy 6 000zł. Oprocentowanie tej lokaty wynosi 7%. Ile wynosi suma
odsetek po 2 latach?
22 lis 21:51
AROB: pomogę
22 lis 22:00
Jak to zrobić?: ?
22 lis 22:12
AROB: pomogę
| | 1 | | p | |
Wzór na procent składany: Kn = K0(1 + |
| * |
| )nm, |
| | m | | 100 | |
gdzie n − ilość lat, m − ilość okresów kapitalizacji w roku, K
0 − kwota wpłacona
| | 1 | | 7 | | 7 | |
K2 = 6000 * (1 + |
| * |
| )2*4 = 6000 ( 1 + |
| )8 = |
| | 4 | | 100 | | 400 | |
| | 407 | |
= 6000( |
| )8 = 6000 * (1,0175)8 = 6000 * 1,148881783 ≈ 6893,29 zł |
| | 400 | |
odsetki po 2 latach = 6893,29 − 6000 =
893,29 zł
22 lis 22:24
Jak to zrobić?: Dziękuję

Mógłbyś/mogłabyś jeszcze spojrzeć na to zadanie i pomóc?
Oprocentowanie lokat długoterminowej w pewnym banku wynosi 5% w skali roku. Oblicz, jaką kwotę
wpłacono do banku, jeżeli odsetki od tej kwoty po dwóch latach wynoszą 1025.
22 lis 22:34
AROB: Poczekaj chwilę, zaraz poślę.
22 lis 22:43
AROB: p= 5%, n = 2, odsetki = 1025, K
0 = ?
K
0 + 1025 = k
0 (1 + 0,05)
2
k
0 + 1025 = K
0*(1,05)
2
K
0 + 1025 = K
0 * 1,1025
K
0 * 1,1025 − K
0 = 1025
K
0 ( 1,1025 − 1) = 1025
K
0 * 0,1025 = 1025 ⇒
K0 = 10000 zł
22 lis 22:53