macierze
kyrtap: Zadanie
Dla jakich wartości parametru m , podany układ jednorodny ma niezerowe rozwiązanie:
| ⎧ | mx+y+2z =0 | |
| ⎨ | 2x − y + mz = 0 |
|
| ⎩ | mx + y + 4z = 0 | |
Zapisuję sobie
|m 1 2| jeśli wyznacznik detA ≠ 0 to podany układ ma niezerowe rozwiązanie tak

detA=|2 −1 m|
|m 1 4|
26 sty 19:00
Eve: jeszcze musisz sprawdzić detAx i detAy, bo może ich być nieskończenie wiele
26 sty 19:02
kyrtap: w sensie? możesz mi to wytłumaczyć?
26 sty 19:22
kyrtap:
26 sty 19:32
Saris: co to znaczy ma niezerowe rozwiązanie? Że mają istnieć rozwiązanie rożne od 0 czy, że mają
istnieć jakieś rozwiązania, układ nie ma być sprzeczny?
26 sty 19:43
kyrtap: ma rozwiązanie ale nie może być zerowe
26 sty 19:53
kyrtap: weźcie poratujcie w potrzebie
26 sty 20:08
Gray: Musi być wręcz odwrotnie: detA=0, aby układ miał niezerowe rozwiązanie.
26 sty 20:11
Eve:
| | Wx | |
a dlaczego? przecież x= |
| to jak to ma być 0? |
| | W | |
26 sty 20:13
Gray: Ano, droga
Eve, gdyby detA≠0 to ze wzorów które podajesz wyniknie, że układ będzie miał
dokładnie jedno rozwiązanie. Zgadnij jakie
26 sty 20:15
Eve: zerowe
26 sty 20:16
Gray: No. Więc...
26 sty 20:17
kyrtap: Gray mój mentorze proszę wyjaśnij mi bo już wszystko mi miesza się a jutro chcę napisać
porządnie kolokwium
26 sty 20:17
Eve: zostawiam was zatem
26 sty 20:18
Gray: Pociągnąłbym Cię jeszcze za język odnośnie wpisu z 19:02, ale dam spokój
26 sty 20:18
Gray: Uczniu drogi

Twój układ można zapisać w postaci AX=0, gdzie A to macierz, którą podałeś o
19:00, a X to wektor niewiadomych X=(x y z)
T. Dla detA≠0 tu mnożąc to równanie stronami przez
macierz A
−1 dostaniemy jedyne rozwiązanie: X=A
−10=0 − to samo otrzymamy ze wzorów
Eve, zwanych również wzorami Cramera.
Musi więc być detA=0. Wówczas układ posiada nieskończenie wiele rozwiązań (do sprawdzenia), a
wśród nich rozwiązania niezerowe.
Koniec.
26 sty 20:22
Eve:
Amen
nauczka dla mnie :czytaj porządnie treść minimum 2 razy
26 sty 20:24
kyrtap: Czyli we wzorach Cramera musi być jednoznaczne rozwiązanie czyli detA ≠ 0 w tym wypadku będzie
rozwiązanie jedno zerowe, a jak detA = 0 wtedy mamy nieskończenie wiele rozwiązań .
A kiedy Gray układ byłby sprzeczny gdy detA = 0 i wyznaczniki detA1 , detA2 i detA3 ≠0 czy coś
mieszam?
26 sty 20:27
Eve: dokładnie tak
26 sty 20:29
kyrtap: czyli jakby nie było wypadałoby by sprawdzić detA1 ,detA2 i detA3 ale one widać że mają kolumnę
0 czyli detA1, detA2 , detA3 =0 czyli nie spełniają warunku sprzeczności czy źle myślę?
26 sty 20:32
kyrtap: ?
26 sty 20:37
kyrtap: Grayu kochany? dobrze myślę?
26 sty 20:46
Gray: Mam wadę, na którą cierpi każdy człowiek: czasami jem

Dobrze myślisz. Układ jednorodny ma albo jedno rozwiązanie (zerowe), albo nieskończenie wiele
rozwiązań (w tym i zerowe − zauważ, że jak podstawisz x=y=z=0 układ jest spełniony); nigdy nie
jest sprzeczny.
26 sty 20:51
kyrtap: dobra ale jak sobie policzę detA1 i detA2 i detA3 nie będzie błędem ?
26 sty 20:52
kyrtap: dobra nieważne to jeszcze jedno zadanie w którym mam wątpliwości
Znaleźć rzut punkt P = (−2,0,3) na prostą l:
| ⎧ | x−y+2z − 3 = 0 | |
| ⎩ | 2x + y − z +1 =0 |
|
i tutaj pytanie czy to zadanie jest do końca sprecyzowane bo nie wiem czy to będzie rzut
prostokątny czy ukośny
26 sty 21:01
Eve: na moje rozumowanie, jeśli nie ma podanego rodzaju, to jest to rzut charakterny, czyli
prostokątny
26 sty 21:04
kyrtap: też mi się tak zdaje

Eve kochana
26 sty 21:05
kyrtap: w zasadzie tylko w listach ten rodzaj był więc logicznie myśląc to taki rzut punktu trzeba
znaleźć
26 sty 21:08
kyrtap: dobra dzięki wam nagradzam was :
Eve proszę

Grayu łap
26 sty 21:12
Eve:
26 sty 21:14
Gray: Jeszcze coś Ci napiszę. Jak zjem. Dzięki za paczkę.
26 sty 21:17
kyrtap: dobra Gray liczę na Twoja błyskotliwość
26 sty 21:25
Gray: Do Twojego wpisu z 20:52: w jakim celu chcesz je liczyć? Co Ci one powiedzą więcej, od tego co
już wiesz?
Nawet gdyby detA1=detA2=detA3=0 to (w przypadku ogólnym!) nie musi to oznaczać, że układ ma
nieskończenie wiele rozwiązań.
26 sty 22:12
kyrtap: Gray jeszcze masz siłę na ostatnie zadanie?
26 sty 22:20
kyrtap: Dane są punkty A = (1, 2, −1), B = (3, 1, 2). Na osi Oy znaleźć punkt C taki, aby pole trójkąta
ABC było równe 10.
P = 10
C = (0,y,0)
A = (1, 2, −1), B = (3, 1, 2)
te dane odczytałem z zadania
i mój sposób na to zadanie jest taki
policzenie wektorów AC i AB
policzenie iloczynu wektorowego
potem policzenie długości iloczynu wektorowego
to co dostałem z niewiadomą y przyrównanie do 10 dobrze
26 sty 22:22
Gray: ... to co dostałem z niewiadomą y przyrównanie do 20
26 sty 22:25
kyrtap: nom do 20
26 sty 22:27
kyrtap: ale to dobry sposób bo mi coś nie wychodzi albo się j... w wynikach
26 sty 22:28
Gray: Dobry to sposób. Tak masz? AB=(2,−1,3), AC=(−1,y−2,1), AB x AC= (5−3y, −5, −5+2y)
26 sty 22:33
kyrtap: dostałeś taki wektor po wyliczeniu wektorowym
n = [3y−5,5,5−2y]?
26 sty 22:34
kyrtap: dobra mam tak
26 sty 22:38
kyrtap: Boże ....lepiej się nie wypowiadam Gray jakie błędy robię
26 sty 22:39
kyrtap: czyli wyjdą dwa pary rozwiązań tak?
26 sty 22:39
Gray: Mamy to samo: Ty liczyłeś AC x AB; ja AB x AC.
26 sty 22:40
Gray: Nie liczyłem tego dalej, ale jest szansa, że będą dwa rozwiązania.
26 sty 22:41
kyrtap: 
dobra nie rozwiązuje tego wiem że powinna wyjść delta dodatnia
26 sty 22:43
Saris: do 20 bo wektory rozpinają równoległobok (2 takie trójkąty?)?
26 sty 22:45
kyrtap: Gray jeszcze jedno ? czy idziesz spać? chodzi mi o sposób rozwiązania , nie musisz nic liczyć
26 sty 22:45
kyrtap: Saris nie bo iloczyn wektorowy określa pole równoległoboku jeżeli weźmiemy połowę tego to
trójkąt
26 sty 22:46
Gray: Idę. Każdy idzie
26 sty 22:46
kyrtap: Układ równań
x − 2y + 3z = 0,
3x + y − z = 5,
x − y + 2z = 2.
zapisać w formie macierzowej.
Następnie korzystając z
macierzy odwrotnej wyznaczyć jego rozwiązanie.
26 sty 22:47
kyrtap: ostatnie mój mentorze
26 sty 22:47
kyrtap: forma macierzowa tego będzie taka:
1 −2 3 0
3 1 −1 5
1 −1 2 2 tak?
26 sty 22:48
kyrtap: i tu pytanie wiem jak odwracać macierz ale co mi to da że ja ją odwrócę?
26 sty 22:49
Saris: no o to mi chodziło,
Twoja macierz A, macierz Y wyrazy wolne. X macierz rozwiązań
X=A−1*B
26 sty 22:49
Saris: Macierz dopełnioną możemy zapisać
A*X=B, stąd takie równanie jak powyżej.
26 sty 22:51
kyrtap: Nie czaję słońce?
26 sty 22:51
Gray: Dokładnie. Ale jest jedno ale: w praktyce nie rozwiązuje się tak układów liniowych.
26 sty 22:52
Saris: 1 −2 3
3 1 −1
1 −1 2 macierz A
0
5
2 macierz B
x
y
z macierz X
26 sty 22:52
kyrtap: aha czaję w sumie muszę znaleźć odwrotną i przemnożyć przez kolumnę wyrazów wolnych co
przyrównując do kolumny niewiadomych daję rozwiązania dobrze kumam?
26 sty 22:52
Saris: Typowe zadanie pod sposób, żeby sprawdzisz czy umiesz, normalnie byś to Gaussem zrobił, ew
Cramerem.
26 sty 22:53
kyrtap: nom Słońce ale dobrze napisałem o 22:52?
26 sty 22:53
Saris: no tak. bo macierz po wymnożeniu będzie tych samych rozmiarów co X.
26 sty 22:55
kyrtap: dzięki piękne rybko

Saris = Saizou ?
26 sty 22:56
Gray: Saris, to
276227 chyba Twoje
26 sty 22:57
kyrtap: Gray mam dług u Ciebie
26 sty 23:00
Saris: Nie i tak
26 sty 23:00