tworzące
Saris: Jak się robi tego typu zadania?
| | 1 | | 1 | |
Znajdz ciag, ktorego funkcja tworzaca jest f(x) = |
| , f(x)= |
| , |
| | x−3 | | 1+x2 | |
.
26 sty 22:07
Gray: Funkcja tworząca ciągu {a
n} to funkcja F(x) = ∑a
nx
n.
W Twoim przypadku wszystko rozbija się o szereg geometryczny.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Np. |
| = − |
| |
| = − |
| ∑(x/3)n = ∑(−3−n−1)xn, zatem jest to |
| | x−3 | | 3 | | 1−x/3 | | 3 | |
funkcja tworząca ciągu a
n=−3
−n−1.
Pozostałe podobnie.
26 sty 22:16
Gray: | 1 | | 1 | |
| = |
| = ∑(−x2)n = ∑(−1)nx2n, |
| 1+x2 | | 1−(−x2) | |
i masz tu funkcję tworzącą dla ciągu {0,−1,0,1,0,−1,0,1,...} − możesz znaleźć wzór ogólny.
26 sty 22:38
Gray: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| =... |
| x2−5x+6 | | (x−2)(x−3) | | x−3 | | x−2 | |
.... obydwa rozwalasz tak jak ja zrobiłem w przykładzie pierwszym; następnie wchodzisz pod
wspólną sumę ∑ i masz Twój ciąg.
O ile się nie mylę (nie liczyłem tego) wyjdzie Ci:
....= ∑(−3
−n−1+2
−n−1)x
n
26 sty 22:44
Saris: Ok, dzięki. Przeanalizuję to sobie.
26 sty 22:59
Saris: w 1.
z (x/3)n wyciągasz x za nawias i zostaje −3−1∑(3−1)n*xn potem potęgujesz nawias
sumowany i wciągasz −3−1 do sumy? Dobrze rozumuje?
A w jakich przypadkach zmienia się podstawy sumy, bo rozumiem ze teraz jest n=0 do ∞ .
26 sty 23:07
Gray: Co to są podstawy sumy?
27 sty 10:11
Saris: znaczy jak przy sumie ∑ zaczynasz od 0 do ∞, to nie zawsze tak bedzie. To chyba jeśli ciągu
zmieniasz na funkcję wykładniczą, tak?
27 sty 13:43
Gray: Suma zawsze może być od 0 do ∞; zależy jak sobie ciąg zdefiniujesz.
27 sty 17:46
Saris: Dobra, a jak działa odwrotne działanie? Z ciągu tworzenie funkcji wykładniczej.
27 sty 17:49
Saris: a dobra już chyba widzę. Sprawdziłbyś mi parę przykładów jak zrobię i je tu rozpiszę?
27 sty 17:51
Gray: Dlaczego mieszasz tu funkcję wykładniczą?
27 sty 17:55
Saris: ... miało być tworzącą. co innego myślałem, co innego napisałem.
27 sty 18:01
Gray: Napisz, sprawdzę.
27 sty 18:02
Saris: Dobra zrobiłem parę przykładów od 0. Nie wiem czemu w drugim i trzecim pojawia się 0 skąd to
wynika? Takie powinny być odpowiedz, ale tego nie widzę.
http://zapodaj.net/cfc7341d7e464.jpg.html
Teraz spóbuje przykłady w drugą stronę.
27 sty 18:58
Gray: Szybko przejrzałem, ale wydaje mi się, że jest OK.
Skąd 0? Skoro sumujesz od n=0 do ∞ elementy postaci xn+1 to czy występuje w tej sumie
składnik zawierający x0? Występuje, ale go nie widać, bo jest mnożony przez 0:
x+x2+x3+...= 0x0+x+x2+x3+... = ∑anxn, gdzie a0=0, an=1, dla n≥1.
Widzisz już?
27 sty 20:35
Saris: mhm. Zaraz wrzucę parę innych zadanek. Byłym wdzięczy jakbyś rzucił okiem tylko

Dzięki póki
co.
27 sty 20:41
Saris: Kojarzysz może kod Prufera i w jaki sposób wypisywać drzewa za jego pomocą?
27 sty 20:43
Gray: Pierwszy raz o tym słyszę, ale widzę, że jest teoria w sieci więc mógłbym kojarzyć, ale ...
Czas na wagę u złota u mnie. Sesja.
27 sty 20:48
Saris: Ok, a jesteś mi tylko wstanie powiedzieć jak przekształcać takie ciągi jak w przykładach f)−j)
stąd
http://home.agh.edu.pl/~fortuna/MD/MD_06.pdf jeśli oprócz wyrazów ciągu są dodatkowo jakieś wyrazy typu 2n+1, 4
n, 5
n+n.
W taki sposób robiłem jak nie ciąg składał się z sumy innych wyrazów ciągu:
http://zapodaj.net/55c0089bd4725.jpg.html
Jeśli mam ciąg typu a
n=a
n−1+a
n−2+6
n i on obowiązuje od n≥2 to wyrazy ciągu umieszczę w
sumie i je jakoś zredukuje tak jak to robiłem na powyższych przykładach, ale z tym 6
n będą
miał ∑ od n=2 do
∞ z 6
nx
n. To tak to zostawiam? Chyba nie bo sumuje od n=2...
27 sty 21:05
Saris: .
27 sty 21:54
Saris: .
27 sty 23:42
Saris: Gray masz chwilę żeby mi to wytłumaczyć?
28 sty 12:10
Gray: Z tamtymi ciągami tak się robiło, aby wyznaczyć ich sumy, czyli funkcję f. W tym przypadku,
szereg ∑6
nx
n = ∑(6x)
n jest sumą ciągu geometrycznego; jeżeli sumujesz od n=2 to suma ta
jest równa:
| | 36x2 | |
∑(6x)n= |
| , o ile |6x|<1. |
| | 1−6x | |
Co studiujesz?
28 sty 13:34
Saris: Dobra zrozumiałem, a na przykład jak będzie na końcu 5n+4 itd.? i też suma nie jest od 0.
Jak mam ciąg typu an+2=an+1−4an−3 to mogę go zapisać an=an−1−4an−5 i liczyć
dopiero wtedy?
Informatykę na AGH.
28 sty 17:48
Gray: Jeżeli chodzi o pierwsze pytanie: "....5n+4" − wszystko zależy od konkretnego ciągu − zwykle da
się to jakoś zwinąć.
Na drugie: tak.
28 sty 17:58