Pomóżcie muszę to zrobić na poprawę
elusia55: | | x2−81 | |
zad.1 Rozwiąż równanie: |
| =0 |
| | x−9 | |
zad. 2 W ciągu arytmetycznym a7=12, a10=18. Oblicz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
zad. 3 Narysuj wykres funkcji y=5
x – 1 i opisz jej własności.
zad. 4 Wyznacz a, b, jeśli ciąg (9,a,49) jest rosnącym ciągiem geometrycznym, a ciąg (2a+1,
b,6a+9) jest ciągiem arytmetycznym.
zad. 5 Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Oblicz
promień koła wpisanego w ten trójkąt.
26 sty 12:14
Tadeusz:
... to zaczynaj ... chyba nie chcesz aby ktoś Ci to "podał" −
26 sty 12:16
elusia55: no 5 już mam patrzę że w rozwiązanych przykładach to jest

a nie podał tylko pomógł rozwiązać
26 sty 12:19
J:
wskazówka do 2)
a10 − a7 = 3*r a7 = a1 + 6r ..... stąd obliczysz a1
26 sty 12:20
J:
wskazówka do 1) a2 − b2 = (a+b)(a−b)
26 sty 12:21
J:
wskazówka do 3) a2 = 9*49 i a > 0 oraz 2b = 2a+1 + 6a + 9
26 sty 12:23
elusia55: do zadania 2
a
7=a
1+6r
a
10=a
1+9r
a
1+6r=12
a
1+9r=18/*(−1)
a
1+6r=12
−a
1−9r=−18
−3r=−6/(−3)
r=2
a
1+6*2=12
a
1=12
dobrze wyszło to a
1
?
26 sty 12:43
elusia55: a1 =0 miało tam być
co do zadania 3 kompletnie nie wiem jak się za to zabrać nie umiem ani nie rozumiem funkcji
26 sty 12:46
J:
a1 + 12 = 12 ⇔ a1 = 12 − 12 = 0
26 sty 12:48
26 sty 12:50
elusia55: zad 4
a=√9*49
a=3*7
a=21
2*21+1,b,6*21+9
43,b,135
b=43+135/2
b=178/2
b=89
dobrze
26 sty 12:52
elusia55: a to zad 1
x2−81/x−9=0, Z:x≠9
(x−9)(x+9)/x−9=0
x+9=0
x=−9
26 sty 12:53
J:
4) dobrze ..
5) dobrze ...
26 sty 13:00
panpawel: 1 dobrze
26 sty 13:41