2
Foxal: Oblicz
Wielomian W(x)=x3+bx2+cx+24 jest podzielny przez wielomian U(x)=x−4, a przy dzieleniu
wielomianu W(x) przez dwumian V(x)=x+2 otrzymujemy resztę 36. Znajdź pierwiastki wielomianu
W(x).
Czyli: z tw. o reszcie wielomianu wynika ze r⇒(reszta) dzielenia wielomianu W(x) przed dwumian
x−a jest rowna 36 dla W(a).
W(−2)=−8+4b−2c+24=36
4b−2c=20
Czy moge zastosowac tw.Bezouta i potraktowac x−4 jako rownowaznosc dwumianu. Prosze o
wskazowke, jak to powinno byc zrobione.
26 sty 11:21
Tadeusz:
... przecież jeśli wielomian W(x) jest podzielny przez (x−4) ....to W(4)=0
26 sty 11:23
Foxal: tak przy okazji, mozesz przeprowadzic dowod?
26 sty 11:32
kyrtap: jakie prostackie zadanie
26 sty 11:36
Draghan: kyrtap − w zeszłym roku nie było Ci tak wesoło.
26 sty 11:38
Foxal: kyrtap swietnie ze jestes taki dobry, chcialbym byc taki jak ty^^
26 sty 11:40
kyrtap: to tylko po maturze tak to byłem wesoły chłopak
26 sty 11:40
kyrtap: lepiej nie chciej być bo moja głupota nie zna granic
26 sty 11:41
26 sty 11:42
Foxal: Mi znajomsc granic nie jest potrzebna, bo pisze na starej podstawie programowej.
26 sty 11:43
kyrtap: a to pozdrawiam Ciebie ze względu na starą maturę
26 sty 11:44
kyrtap: i tak wychodzą części ułamkowe
26 sty 12:02
Foxal: jakie czesci?
26 sty 12:08
kyrtap: w tej macierzy
26 sty 12:10
kyrtap: haha nie tutaj
26 sty 12:13
kyrtap:
26 sty 12:13