tryg
adam: Mam wyznaczyć
miarę kąta ostrego α, jeżeli:
tgα = 3tg(90 − α)
| | 1 | |
tgα = 3( |
| ), co dalej  |
| | tgα | |
25 sty 20:16
25 sty 20:17
adam: α = 30 stopni
25 sty 20:18
Eta:
tg2α=3 ⇒ tgα=√3 ⇒α=........
25 sty 20:18
25 sty 20:19
Eta:
α=60o
25 sty 20:19
adam: Eta, mam jeszcze jeden przykład, a mianowicie
2−tgα = tg25*tg65
2−tgα = 1
−tgα = −1
tgα = 1
α = 45 stopni dla kąta ostrego
25 sty 20:21
adam: @Eta, tak pomyliłem się, powinno być 60 stopni, na złą funkcję spojrzałem
25 sty 20:21
5-latek: Nie tylko tgα=√3
25 sty 20:22
adam: 5−latek, ale spojrzałem nie na tą rubrykę, zbyt szybko i zmęczenie
25 sty 20:23
Eta:
Mogłeś napisać też tak:
tg65o= ctg25o i tg25o*ctg25o=1
to: 2−tgα=1 ⇒ dla kąta ostrego α=45o
25 sty 20:24
adam: eta, używasz wzorów redukcyjnych
25 sty 20:27
adam: tg(90 − α ) = ctgα?
25 sty 20:31
Eta:
tg(90o−α)= ctgα −−− to oczywista −oczywistość!
25 sty 20:33
Eta:
tg650= tg(90o−25o)= ctg25o
25 sty 20:34
5-latek: Juz Ci to pisalem dzisiaj
Jesli masz ogolnie x2=p to x=√p lub x=−√p
teraz u Ciebie tg2x=3 to tgx=√3 lub tgx=−√3 ale masz w zadaniu podane ze to ma byc
kąt ostry a tg w pierszsej cwiatce jest dodtni to wybieraz rozwiazanie tgx=√3
Zwracaj na takie rzeczy uwage
25 sty 20:34
adam: aha już rozumiem, dziękuję
25 sty 20:35
adam: @5−latek
dzięki, tak pisałeś, teraz na to będę zwracał uwagę

25 sty 20:35