ICSP
Saizou :
ICSP nadal cię interesują elementy odwracalne w Z
3 x Z
3
25 sty 18:26
ICSP: Witaj
Saizou 
Nadal jestem nimi zainteresowany
25 sty 18:30
Saizou : a z jakim działaniem były one ?
25 sty 18:30
ICSP:
(a,b) + (c,d) = (a +3 c , b +3 d)
(a,b) * (c,d) = ( (a *3 c) +3 (b *3 d) , ( a *3 d) +3 (b *3 c) )
gdzie +3 − dodawania mod 3 oraz *3 − mnożenie mod 3
25 sty 18:36
Saizou :
Z3 x Z3→Z3
Z3={0,1,2}
element jest odwracalny kiedy istnieje do niego element odwrotny, tzn. ∀a,a−1∊H a♥a−1=e
25 sty 18:48
ICSP: Saizou działasz na parach i w wyniku również dostajesz parę.
25 sty 18:51
Saizou :
właśnie widzę że nie napisałem →Z3 x Z3
para (0,0) to element neutralny +
para (1,1) element neutralny *
zatem rozważmy pary
(0,0)+(0,0)=(0,0) , zatem (0,0) el. odwracalny
(0,1)+(0,0)=(0,1)
(0,1)+(0,1)=(0,2)
(0,1)+(1,0)=(1,1)
(0,1)+(1,1)=(1,2)
(0,1)+(1,2)=(1,0)
(0,1)+(2,1)=(2,2)
(0,1)+(2,2)=(2,0) zatem (0,1) to element nieodwracalny
i tak dalej
25 sty 19:04
ICSP: para (1,1) nie jest elementem neutralnym *
25 sty 19:05
Saizou :
eh.. tak, nie lubię algebry, ale wiesz o co chodzi
25 sty 19:06
ICSP: wiem

Teraz wyobraź sobie ile było z tym roboty
25 sty 19:07
Gray: ...tylko para (1,0).
25 sty 19:08
ICSP: Witaj
Gray
25 sty 19:08
Saizou :
nie ma w cale aż tak dużo
zapomniałem o parze
(0,1)+(0,2)=(0,0) element odwracalny

(0,2)+(0,1)=(0,0) element odwracalny
(1,0)+(2,0)=(0,0) element odwracalny
(2,0)+(1,0)=(0,0) el. odwracalny
i tak dalej... nie trzeba sprawdzać wszystkiego
25 sty 19:10
ICSP: Saizou złe działanie
25 sty 19:12
Saizou :
jak to? przecież dodajemy "po współrzędnych"
(a,b)+(c,d)=(a+c,b+d)
25 sty 19:18
ICSP: Szukanie elementów odwracalnych rozgrywa się względem mnożenia
25 sty 19:20
Saizou :
a nie względem dowolnego działania
25 sty 19:22
ICSP: Zdawało mi się, że względem mnożenia
25 sty 19:25
Saizou :
np. w grupie {Z,+,1}, każdy element jest odwracalny względem działania +
25 sty 19:27
Gray: Jak zwał tak zwał, zwykle odwracalne są dla mnożenia (dla działania oznaczanego kropką),
przeciwne dla dodawania (dla działania oznaczanego plusem). Te i te nazywane są również
elementami symetrycznymi.
25 sty 19:28
25 sty 19:31
Saizou :
względem mnożenia np
(0,0)*(0,1)=(0;0) nie odwracalny
(0,1)*(0,0)=(0;0)
(0,1)*(0,1)=(1,0)
i tak dalej
25 sty 19:33
ICSP: Gray jak zwykle wszystko wyjaśnił
25 sty 19:36
Gray: Na "tamto" zadanie nie mam pomysłu.
25 sty 19:44
ICSP: Ja mam pomysł, ale mam zbyt małą widzę aby go zrealizować
25 sty 19:45
Gray: Jak tak definiuję "brak pomysłu"
25 sty 19:48
ICSP: Gray a gdybyś miał wyznaczyć elementy odwracalne w Z[
√−3] ?
25 sty 19:50
Gray: To zapytałbym jak rozumieć
√−3
25 sty 19:56
ICSP: Z[√−3] = { a,b ∊ Z : a + bi√3 }
25 sty 19:58
Saris: To są struktury algebraiczne?
25 sty 19:58
kyrtap: Mój mentor *.*
25 sty 20:01