granica ciągu
artek: lim n→∞ arcctg(n−n2)
20 sty 19:21
20 sty 19:24
artek: jak to rozwiązałeś? jaką metodą?
20 sty 19:26
ICSP: Ile wynosi limn→∞ (n − n2)
20 sty 19:26
artek: −∞ ?
20 sty 19:28
Gray: arcctg≠arctg
20 sty 19:28
artek: lim n→∞ (n−n2)
lim n→∞ n2(1/n−1)
szacuję [∞*(0−1)] [−∞]
20 sty 19:31
ICSP: widziałem jedno c

Przepraszam

Jednak sam sposób dojścia do wyniku się nie zmienia.
lim
n (n − n
2) = −
∞ ,
| | π | |
limn arcctg(n − n2) = [arcctg(−∞)] = |
| |
| | 2 | |
Co odczytujemy np z wykresu funkcji arcctg
20 sty 19:33
ICSP: Gray pomógłbyś mi z jednym zagadnieniem ?
20 sty 19:41
Gray: Tak. Ale przyznaj, że pomyliłeś się o 19:33
20 sty 20:14
ICSP: Przyznaje pomyliłem się

(Zresztą identycznie jak na kolokwium ostatnim)
20 sty 20:38
Gray: 
Powinno być: arcctg(n−n
2) → π (n→+
∞)
20 sty 20:40
ICSP: Nie wierze

Wszystko co tutaj zrobiłem jest źle
20 sty 20:43
Gray: Ludzką rzeczą jest błądzić; diabelską tkwić w błędzie...
20 sty 20:44
Gray: Z jakim zagadnieniem miałbym Ci pomóc?
20 sty 20:45
artek: napisze ktoś całe zadanie dobrze rozwiązane..? bo ja już się pogubiłem
20 sty 20:46
ICSP: Interesuje mnie wyznaczenie elementów odwrotnych w Z[
√3] = { a +
√3b , a,b ∊Z}
Dochodzę do momentu :
(a + b
√3)(c + d
√3) = 1
i nie mogę ruszyć dalej. Nie mogę znaleźć odpowiedniej normy
20 sty 20:47
Gray:

Napisałem o 20:40. Na rysunku funkcja arcctg(x−x
2) − różowe, oraz jej asymptota y=π. Chyba
wszystko jasne.
20 sty 20:49
Gray: Jakiej normy? Wymnóż wszystko jak wielomian przez wielomian i zapisz w postaci: a+b√3, gdzie
a,b∊Z. Otrzymasz układ równań do rozwiązania.
20 sty 20:50
ICSP: ac + 3bd + (ad + bc)
√3 = 1
skąd:
ac + 3bd = 1
ad + bc = 0
i tutaj stoję
20 sty 20:54
Gray: Dobrze. Rozwiąż ten układ np. ze względu na a,b. Ja zastosowałbym metodę wyznaczników.
20 sty 20:59
ICSP: W = c
2 − 3d
2
W
a = c
W
b = d
Co dalej ?
20 sty 21:06
Gray: Dobrze. Teraz najtrudniejsze: kiedy (dla jakich c,d∊Z) a i b są całkowite?
20 sty 21:08
ICSP: Czyli musi być : c
2 − 3d
2 | c ∧ c
2 − 3d
2 | d , ale niestety nie widzę nic więcej
20 sty 21:15
Gray: Widać, że te warunki będą spełnione tylko dla wybranych c i d. Trzeba je spróbować jakoś
wyznaczyć. (c,d) ∊ {(1,0), (−1,0)} jest OK. Coś jeszcze?
20 sty 21:24
ICSP: Wymyśliłem coś takiego:
Na pewno koniunkcja będzie spełniona gdy c
2 − 3d
2 = 1 bądź c
2 − 3d
2 = −1
Z pierwszej równości bardzo łatwo dostać c +
√3d = ±(2 +
√3)
n , n ∊Z
Druga jest z kolei sprzeczna bo patrząc na nią mod3 dostajemy :
c
2 ≡ 2 mod 3
ale z symbolu Legendre'a :
| |
≡ 2(3 −1)/2 ≡ 2 ≡ −1 mod 3 |
| |
Jednak mogą być jeszcze inne rozwiązania gdy c
2 − 3d
2 ≥ 2 i tutaj już kompletnie nie mam
pomysłu, jak to dalej ruszyć
20 sty 21:37
Gray: Mam robotę na jutro; muszę niestety skończyć na dziś, ale będę miał na uwadze to zadanie. Na
razie nie widzę ładnego zakończenia.
20 sty 22:26
ICSP: Dziękuję
20 sty 22:35