matematykaszkolna.pl
systemy asaf: jak to jest z przeliczaniem na inne systemy liczbowe? wiem jak liczyć z dziesiętnego na binarny i na odwrót oraz wiem, że z dziesiętnego na inny wystarczy dzielić liczbę przez cyfrę np. na ósemkowy − dzielę przez 8, zapisuję resztę itd... a jak to jest przy przejściach np z 8 na 4? z 5 na 11? z takich "nietypowych" systemów? czy jest jakiś prosty algorytm na to?
25 sty 18:15
asaf: .
25 sty 19:00
asaf: up
25 sty 19:55
Draghan: Na pewno jest. Wg mnie najłatwiej przeliczyć na dziesiętny, potem dopiero "eksportować" do innych, dzikich systemów. Wczoraj w nocy zamieniałem komuś dla przykładu z dziewiątkowego na dziesiętny. emotka Liczba przykładowa to 8065, a nie 9065, literówka. https://matematykaszkolna.pl/forum/275717.html
25 sty 21:12
asaf: hm no właśnie zastanawiam się czy nie można od razu z "dzikiego" na "dziki" bo jeśli dostaję np 5 zadań z przeróżnych systemów to przeliczanie ich najpierw na binarny czy dziesiętny a potem na jeszcze inny jest trochę uciążliwe :S
25 sty 21:16
Draghan: Na pewno się da. Mnie w technikum akurat uczono tak.
25 sty 21:18
Saris: Generalnie jeśli rozumiesz temat to przemienianie najpierw na 10 potem na docelowy to dokładanie sobie pracy i to służy tylko tobie, program nie będzie szybszy. Nie lubię tego typu zadań. Musisz przedstawić liczbę jako ciąg charów i sprawdzać kody ASCII, dużo by pisać. Na necie masz dużo tego typu algorytmów. Zrozumiesz jak działają, zrozumiesz problem.
25 sty 21:24
asaf: czyli jak z każdego "dzikiego" systemu chcę liczyć na dziesiętny to zapisuję ich kolejne potęgi w zależności od numeru cyfry? przykładowo z piątkowego liczbę 32: 50 *2 51 *3 1*2+5*3=2+15=17? z ósemkowego liczba 46: 80 *6 81 *4 1*6+8*4=6+32=38?
25 sty 21:24
Draghan: Saris − kolega wyżej nie mówił nic o programach. Więc domniemywałem, że o pisemny sposób chodzi.
25 sty 22:13
asaf: @Draghan − czy dobrze jest przeliczone?
25 sty 22:19
Draghan: Wygląda w porządku. emotka
25 sty 22:25
asaf: @Draghan dzięki. rozumiem, że algorytm jeśli chodzi o przeliczanie to po prostu zamiana jakiegokolwiek systemu na dziesiętny, a potem z dziesiętnego dzielić sobie przez daną cyfrę systemu jaki chcemy otrzymać... ech gdyby się wiedziało to dużo wcześniej....
26 sty 21:01
Draghan: emotka Teraz już wiesz. emotka
26 sty 23:03