system piątkowy na binarny
seebass: Witajcie, nie wiem czy to dobre miejsce ale nie mogę znaleść nigdzie informacji jak przeliczyć
liczbę z systemu piątkowego na binarny? np mam takie zadanie dodać liczby które są w systemie
piątkowym 403312 + 103421 ? A mój kolega miał dodać liczby w systemie siódemkowym. To chyba
trzeba jakoś zamienić najpierw na binarny ale nie wiem jak. Z góry dzięki za pomoc!
24 sty 14:35
seebass: Nikt nie wie? Wiem że to może bardziej informatyczne pytanie, ale poniekąd związane właśnie z
matematyką
24 sty 23:27
gość: 403312+103421=1012233
24 sty 23:37
Godzio:
403312
Na system dziesiątkowy:
2 * 5
0 + 1 * 5
1 + 3 * 5
2 + 3 * 5
3 + 0 * 5
4 + 4 * 5
5 = 12957
Na system dwójkowy
12957 : 2 = 6478 reszty 1
6478 : 2 = 3239 reszty 0
3239 : 2 = 1619 reszty 1
1619 : 2 = 809 reszty 1
809 : 2 = 404 reszty 1
404: 2 = 202 reszty 0
202 : 2 = 101 reszty 0
101 : 2 = 50 reszty 1
50 : 2 = 25 reszty 0
25 : 2 = 12 reszty 1
12 : 2 = 6 reszty 0
6 : 2 = 3 reszty 0
3 : 2 = 1 reszty 1
1 : 2 = 0 reszty 1
403312
5 = 12957
10 = 11001010011101
2
Taką znam metodę
24 sty 23:46
Draghan: Najłatwiej chyba najpierw na dziesiętny sobie zamienić, bo to jest system naturalny dla
człowieka.
Powiedzmy, że masz liczbę (9065)
9. Musisz znać kolejne potęgi dziewiątki, żeby to
obliczyć − albo mieć kalkulator.
Numerujesz sobie (zaczynając od zera!)
cyfry swojej liczby, od końca.
Patrz teraz, jak to się ma do naszej liczby:
0 =
5
1 =
6
2 =
0
3 =
8
I piszesz tak:
5*
90 +
6*
91 +
0*
92 +
8*
93
24 sty 23:47
Draghan: Bleh, ucięło mi resztę kolorowego posta. :< No nic, trudno. Potem sobie zamieniasz otrzymaną
liczbę na binarną, to już proste.

Z resztą wyżej już masz ładnie rozpisane.
24 sty 23:49
Draghan: A liczba to 8065 w dziewiątkowym
24 sty 23:49