trygonometria jest trudna
adam:

mam rozwiązać tr. prostokątny ABC
a)
c=15
α = 45 stopni
8
√2=2a
a=b=4
√2
b)
β= 30 stopni
a = 2
√3
Mam problem z przykładem b, może napiszę jak myślę.
beta wynosi 30 stopni,
| | 1 | | 2√3 | |
czyli |
| = |
| , czy tak  |
| | 2 | | c | |
24 sty 23:06
Metis: Przecież to można bez liczenia odwołać się do trójkąta "pięknego" i "półkwadratu" ...
24 sty 23:10
adam: metis, dokładniej
24 sty 23:12
24 sty 23:14
adam: rozumiem, że masz na myśli przypadek, gdy obie przyprostokątne mają taką samą długość
24 sty 23:14
Metis: ... a co mówi Ci kąt 45...
24 sty 23:15
adam: ale skąd wiesz, że mowa tu o tr, 45, 45, 90?
24 sty 23:16
Metis: Skoro to trójkąt prostokątny( czyli tak który ma kąt prosty) o mierze kąta ostrego 45o to
drugi musi mieć...
24 sty 23:18
adam: czyli c = a
√2 * 2
√3=
24 sty 23:21
adam: c=2√3 *√2?
24 sty 23:22
adam: no nie może być, bo beta jest 30 stopni, to jak to jest, że tr. ma 45,45, 90...
24 sty 23:23
Metis: a) c=15
Na podstawie własności trójkąta o kątach 45
o, 45
o, 90
o
c=a
√2
15=a
√2 /:
√2
| | 15 | |
a= |
| − znieś niewymierność |
| | √2 | |
b) sam...
24 sty 23:31
adam: co do a, to faktycznie napisałem c=15, miało być 8 ( i tak w zeszycie zapisałem)
, ale natomiast napisałem, że nie potrafię rozwiązać b, a ty mi liczysz podpunkt a
24 sty 23:38
Metis: No to już wiem jak robić bez trygonometrii

Zajrzyj do przykładów rozwiązanych w linku który Ci podałem.
24 sty 23:40
Metis: No to już wiesz jak robić bez trygonometrii

Zajrzyj do przykładów rozwiązanych w linku który Ci podałem.
24 sty 23:41
adam: tylko właśnie chodzi mi o to, że w podpunkcie B mam dylemat, bo ja sobie założyłem, że a jest
na przeciw 30 stopni, i tutaj pytanie, czy trzeba rozważyć przypadek w obu przyprostokątnych?
24 sty 23:48
Metis: Jeśli kąt nie został jasno narzucony w zadaniu to tak...
25 sty 00:13