granica
student: trudna granica
kto ma jakiś pomysł, wskazówkę
lim x −> 0
(xctgx − 1) / x2
24 sty 20:03
student: Δ
24 sty 20:06
24 sty 20:07
student: dzięki
24 sty 20:30
student: a masz pomysł na to :
x −> 1/x − 1/(ex − 1)
24 sty 20:31
student: sprowadzam do wspólnego mianownika
ex − 1 − x
________
x(ex − 1)
24 sty 20:32
student: aa dobra już mam
24 sty 20:33
student: a takie cuś
e (−1/x2)
_______
x do potęgi 100
przy x−−−> 0
24 sty 20:35
student: e do potęgi (−1/x2)
24 sty 20:35
john2: hmm, będę myślał, ale nie wiem ,czy wymyślę
24 sty 20:51
john2: Nie wiem. Być może jest tu coś, czego nie widzę. Jedyne co zrobiłem, to zauważyłem pewną
prawidłowość.
| | | |
Doprowadziłem do postaci |
| (choć to chyba nie jest konieczne) |
| | e1/x2 | |
Po policzeniu trzy razy regułą, zauważam, że potęgi przy x stopniowo zmniejszają się o 2, zaś
mianownik pozostaje taki sam e
1/x2. Oprócz tego pojawiają się liczby, które wyrzucam przed
ułamek 50 * 49 * 48... ale one nie mają znaczenia.
Ostatecznie wylądujemy z postacią:
| | 1 | | 1 | | liczba | |
liczba * |
| = liczba * [ |
| ] = [ |
| ] = 0 |
| | e1/x2 | | ∞ | | ∞ | |
Pewnie to się da jakoś formalnie zapisać, ale nie umiem.
24 sty 21:31