Oblicz granice ciągu
Beata: Czy ma ktoś jakieś wskazówki jak rozwiązać tą granice?
| | 14+24+...+n4 | |
limn→∞ |
| |
| | 14+24+...+(n+1)4 | |
24 sty 17:16
Gray: Można np. przy pomocy całki Riemanna.
Zobacz tu
275701 na mój wpis z 14:15.
Można też inaczej, ale po co iść na łatwiznę
24 sty 17:22
Beata: ok spróbuje tylko mógłbyś mi napisać jak dla tego przykładu będzie wyglądać suma, bo nie mam na
to pomysłu?
24 sty 17:53
Gray: | 14+24+...+(n+1)4 | | 1 | |
| = |
| [(1/(n+1))4+ (2/(n+1))4+ ... + ((n+1)/(n+1))4] |
| (n+1)5 | | n+1 | |
| | 1 | |
= |
| ∑ (i/(n+1))4, gdzie suma jest po i=1,....,n+1 |
| | n+1 | |
| | 1 | | 1 | |
Stąd: |
| ∑ (i/(n+1))4 → ∫[0,1]x4dx = |
| |
| | n+1 | | 5 | |
Podobnie,
Stąd
| | 14+24+...+n4 | |
Twój ciąg = |
| = |
| | 14+24+...+(n+1)4 | |
| | 14+24+...+n4 | | (n+1)5 | | n5 | | 1 | |
= |
| |
| |
| → |
| * 5 * 1=1 |
| | n5 | | 14+24+...+(n+1)4 | | (n+1)5 | | 5 | |
Można i bez całek. Np. przy pomocy tw. Stolza.
24 sty 18:06
Saizou :
można też tak
| 14+24+...+n4 | |
| = |
| 14+24+...+(n+1)4 | |
| 14+24+...+n4+(n+1)4−(n+1)4 | |
| = |
| 14+24+...+(n+1)4 | |
| 14+24+...+(n+1)4 | | (n+1)4 | |
| − |
| = |
| 14+24+...+(n+1)4 | | 14+24+...+(n+1)4 | |
| | (n+1)4 | |
1− |
| →1 przy n→+∞ |
| | 14+24+...+(n+1)4 | |
24 sty 18:14
Beata: dziękuje bardzo przećwiczę sobie tą metodę
24 sty 18:17
Gray: No można... Ale to takie proste...
24 sty 18:24
Saizou : Chyba na tym polega matematyka, nie ?
24 sty 18:27
Gray: Matematyka na niczym nie polega; to my polegamy na matematyce...
24 sty 18:35
Saizou :
haha... to może inaczej... najprostsze metody są najtrudniejsze
24 sty 18:42
Gray: Podejmuję rękawicę

Ludzkość nie czeka na rozwiązania (zadań); ludzkość czeka na ładne rozwiązania...
24 sty 18:48
Saizou :
i wchodzimy teraz w filozofię, co oznacza "ładne rozwiązanie" ?
24 sty 18:53
Beata: Chyba warto znać i proste i skomplikowane rozwiązania, nie sądzicie?

więc dziękuje za obydwa
rozwiązania
24 sty 18:56
Gray: Sizaou, przecież chyba nikt nie ma wątpliwości (ja nie mam), że Twoje rozwiązanie jest tym
na co Beata czekała. Ja akurat chwilę wcześniej rozwiązywałem, na prośbę kilku osób,
podobne zadanie opierając się na całce Riemanna. Korzystając z okazji chciałem, aby mogli
zobaczyć bardziej nietypowe zadanie obliczone w ten sam sposób. A przekomarzam się z Tobą, po
podły człek ze mnie...
24 sty 19:02
Gray: Jeszcze jedno: zabawę w przekręcanie nicka zacząłeś Ty,
Szizou 
O tu:
273139
24 sty 19:18
Bogdan:
Można tu zastosować zależność:
| | n(2n2 + 3n + 1)(3n2 + 3n − 1) | |
14 + 24 + 34 + ... + n4 = |
| |
| | 30 | |
24 sty 19:26
Saizou :
oj tam

ale przepraszam, w końcu nikt nie jest nieomylny
24 sty 20:03
Gray:
24 sty 22:00
Saizou : musiałbym zacząć uczyć się do sesji a nie pić
24 sty 22:03