granica
IX: Jeśli mam granicę:
| | −sin2x | |
lim x→0− π*arctg( |
| =] |
| | x2 | |
jak sie za to zabrać?
24 sty 09:52
ICSP: Najprościej jak się da:
| −sin2x | | sin2x | | −2x | |
| = |
| * |
| → − ∞ |
| x2 | | 2x | | x2 | |
| | −sin2x | | −π2 | |
πarctg( |
| ) → [πarctg(−∞)] = |
| |
| | x2 | | 2 | |
24 sty 12:10
Gray: Cześć
ICSP. I jak z tym
275041 zadaniem? Dokończyłeś?
24 sty 12:17
ICSP: Witaj
Gray, niestety nie udało mi się go dokończyć

Dodatkowo całkowicie zawaliłem kolokwium z algebry
24 sty 12:23
Gray: Bywa...
24 sty 12:24
ICSP: Bywa

Jak się ma wyznaczyć elementy odwracalne w Z
3 x X
3 z dziwnie zdefiniowanymi działaniami

Jak tylko zobaczyłem tamto zadanie to się załamałem
24 sty 12:26
Gray: Pech.
24 sty 12:27
Combo: ICSP zrobiłem to wreszcie inaczej sin2x=2cosxsinx
rozdzieliłem na :
| | sinx | | 2cox | |
=π(π−arctg( |
| * |
| ))=π(π−arctg(−∞)) |
| | x | | x | |
Dlaczego wyjdzie inny wynik?
24 sty 12:28
ICSP: Combo robisz inną granicę.
Gray niestety jedyną osoba na którą mogę być zły jestem ja. Widocznie zbyt mało się
uczyłem
24 sty 12:55
Combo: ICSP Dlaczego ,wytłumaczysz?
24 sty 13:36
ICSP: | | −sin2x | | −sin2x | |
Źle przepisałeś granicę, jest π*arctg( |
| ) a nie π(π − arctg( |
| )) |
| | x2 | | x2 | |
24 sty 13:41
Combo: Przecież arctg(−x)=π−arctgx
24 sty 14:06
ICSP: arctg(−x) = − arctg(x)
Chyba pomyliłeś arctg z arcctg
24 sty 14:11
Combo: faktycznie,dzięki!
24 sty 15:12
Saizou :
ICSP nadal interesują Cię elementy odwracalne w Z
3 x Z
3 
jak tak to podaj działanie
24 sty 20:23