Rozwiąż równanie 7x+(x-3)^2=3x+12
Arab: Rozwiąż równanie 7x+(x−3)2=3x+12
pewnie mam zacząć od nawiasu
22 sty 21:47
Eve: pewnie
22 sty 21:50
Arab: (7x)+(x2−6x+92)=3x−12
22 sty 21:54
Arab: dobrze zaczynam?
22 sty 21:58
5-latek: Zapis po wymnozeniu powinien wygladac tak
7x+x2−6x+9=3x−12 (teraz wszystko na lewo o przyrownac do zera
A ten 2 to co robi przy 9?
22 sty 22:00
Arab: ze wzoru chyba że sie pomyliłem ale ok
22 sty 22:01
Eve: ze wzoru 3
2, czeski błąd
22 sty 22:02
Arab: wynik to 21?
22 sty 22:10
5-latek: Pokaz jak liczysz ((tylko nie oszukuj
22 sty 22:19
Eve: oj chyba nie
masz mieć 2
22 sty 22:19
Arab: dzisiaj pewnie bije rekord postów

podziwiam takich ludzi jak wy pomocnych bardzo cierpliwych
naprawde wam dziękuje za to zaraz to oblicze
22 sty 22:24
5-latek: Zrob to co pisalem o 22:00 i napisz jak bedzie wygladac rownanie
22 sty 22:43
Arab: zaraz
22 sty 22:45
5-latek: tylko ze pomylilem −12 z +12 ma byc po prawej stronie =3x+12 (tak przynajmniej napisales w 1
poscie
22 sty 22:45
Arab: to co napisałem w 1 poscie jest dobrze
22 sty 22:52
5-latek: 1wersja z =3x+12
to bedzie 7x+x2−6x+9=3x+12
x2+7x−6x−3x+9−12=0
x2−2x−3=0 dalej TY vczyli delta i x1 i x2 proste
22 sty 22:52
5-latek: czego CI jeszce potrzeba ?
Dawaj rozwiaznia bo zaraz ide spac
22 sty 22:58
Arab: delra=8
22 sty 22:59
Arab: dobra delta + x1 +x2 i coś jeszcze po tym?
22 sty 22:59
Arab: jakaś parabola coś?
22 sty 23:00
Piotr:
z tego co widze to delta zle.
a po co Ci parabola skoro to rownanie ?
22 sty 23:05
5-latek: Delta zle
Delta = b2−4*a*c
delta (−2)2−4*1*(−3)= 4+12=16
√16=4
dalej juz samemu
Zadnego wykresu nie potrzeba bo tego nie zadaja od nas
22 sty 23:07
Arab: witaj piotrze tak tylko spytałem
22 sty 23:07
22 sty 23:08
Arab: dzięki skorzystam sobie
22 sty 23:13
Arab: dzięki wam za wszystko życze dobrej nocy
22 sty 23:30
5-latek: 
I TY tez juz spac idz . Jutro musisz byc wypoczety
22 sty 23:31