Rozwiąż równania i wykonaj działanie
marta: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań:
rozwiąż równania
9x
2(x
2−4)(x
3+8)=0
| 3x − 7 | | x − 4 | |
| = |
| |
| x + 3 | | 2x − 9 | |
wykonaj działanie:
22 sty 19:19
22 sty 19:24
Eve: w drugim dziedzina i mnożenie "na krzyż"
w 3 wspólny mianownik
22 sty 19:28
5-latek: Dobry wieczor
Eve
Pozdrawiam
22 sty 19:29
marta: 5−latek a mogę prosić o większa pomoc bo dalej nie wiem jak się zabrać za ten pierwszy przykład
22 sty 19:37
5-latek: 9x2(x2−4)(x3+8)=0 to 9x2=0 lub (x2−4)=0 lub (x3+8)=0
9x2=0 to x= ile ?
22 sty 19:41
marta: każdy x ma inna wartośc to chyba nie jest dobrze ?
22 sty 20:00
5-latek: Na razie Cie pytalem o to 9x2=0 to x= ile ? jaka liczba pomnozona przez 9 da zero ?
22 sty 20:03
5-latek: Albo inaczej przez co nalezy pomnozyc 9 zeby dostac 0
22 sty 20:03
marta: przez 0
22 sty 20:10
5-latek: dobrze to mozemy zapisac ze 9x2=0 to x=0 mamy juz jesdno rozwiazanie
Teraz to x2−4=0 czy widzisz tu cos moze jakis wzor skroconego mnozenia ?
22 sty 20:14
marta: (a−b)2= a2 − 2ab + b2
22 sty 20:18
5-latek: Nie temn wzor ten a2−b2= (a+b)(a−b)
4=22
wiec x2−22= teraz patrz na ten wzor napisa lie to sie rowna (rozpisz go
22 sty 20:21
marta: (x+2)(x−2)
x2−2x+2x−4
22 sty 20:26
5-latek: czyli x2−4=0 to (x+2)(x−2)=0
Mamy tu iloczyn dwoch czynnikow jeden to (x+2) i drugi to x−2
Mamy tak a*b=0 gdy a=0 lub b=0
To teraz (x+2)(x−2)=0 to x+2=0 tox=..... policz lub x−2=0 to x= ...policz
22 sty 20:34
marta: x+2=0 czyli x= −2
x−2=0 czyli x=2
22 sty 20:38
5-latek: Popatrz to co napisalem o 19:24 (tylko tam masz 3 czynniki a tu dwa co nie zmienia postaci
rzeczy
22 sty 20:39
5-latek: Post 20:38 dobrze
czyli mamy nastepne dwa rozwiazania x=2 i x=−2 i nie zapominay o x=0
Teraz ostatni czynnik
x
3+8=0 (nie wiem jak u Ciebie ze wzorami skroconego mnozenia ? ale sprobujmy
Tutaj do rozkladu tego czynnika skorzystamy ze wzoru
a
3+b
3 = zobacz na wzory i napisz
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html napisz tutaj ten wzor caly (patrz do linka
22 sty 20:44
5-latek: No co tak dlugo przepisujesz ?
22 sty 20:50
marta: (x+8)(x2−8x+82) ?
22 sty 20:51
5-latek: NIe Marta
Zeby uzyc tego wzoru to musimy zamienic 8 na na liczbe do potegi trzeciej
Zauwaz ze 23=8 bo 2*2*2=8
Teraz mozemy skorzytstac z tego wzoru bo mamy x3+23 =
22 sty 20:56
marta: (x+2)(x2−2x+22)
22 sty 20:58
5-latek: Dobrze
Ale to ma sie rownac 0
czyli (x+2)(x2−2x+4)=0 to teraz ladnie to rozpisz to na czynniki
22 sty 21:00
marta: x3 − 2x2 +4x + 2x2− 4x +8 = 0
x3 − 8 = 0
x3 = 8
x= 2
22 sty 21:02
5-latek: NIe o to mi chodzilo
Mamy tak (x+2)(x2−2x+4)=0 Kiedy ten iloczyn tych dwoch czynnikow jest rowny 0?
Kiedy x+2=0 lub dokoncz
22 sty 21:04
marta: lub x2 − 2x +4 = 0
22 sty 21:06
5-latek: no to najpierw x+2=0 to x=..... policz
22 sty 21:08
marta: x= −2
22 sty 21:08
5-latek: ALe teraz zauwaz ze takie rozwiazanie juz mamy (gdy rozzwaizywalismy x2−4=0
Wie tego rozwiazania nie birzemy pod uwage
NO to teraz rozwiaziuj
x2−2x+4=0
22 sty 21:11
5-latek: No co sie dzieje Marta .
Czemu nie piszsesz rozwiazania ?
22 sty 21:18
marta: x2−2x = −4
2x2 − 4x2 = −4
−2x2 = −4
x2= 2
22 sty 21:20
5-latek: Marta nie tak
Przeciez to jest rownanie kwadratowe i liczysz delte i miejsca zerowe czyli x1 i x2 jak sa
x2−2x+4=0
to dellta =b2−4*a*c= licz
22 sty 21:25
marta: Δ= −22 − 4*1*4
Δ=4 − 16
Δ= −12
22 sty 21:31
5-latek: I co to oznacza ?
22 sty 21:34
marta: brak rozwiązań
22 sty 21:35
5-latek: Dobrze
No to teraz napisz 9x2(x2−4)(x3+8)=0 dla x=0 i dalej TY
22 sty 21:39
marta: przepraszam ale nie rozumiem
22 sty 21:45
5-latek: czego nie rozumiesz
Wypisz teraz te wyliczone xsy dla ktorych to rownanaie =0
22 sty 21:50
marta: aa dobra dzieki za pomoc
22 sty 21:53
5-latek: nastepne wiesz jak ?
22 sty 21:55
marta: tak
22 sty 22:03
marta: x= 0
x= −2 lub x=2 dobrze?
22 sty 22:13
5-latek: Zapisz tak x=0 lub x=−2 lub x=2 i bedzie dobrze
22 sty 22:16
marta: bardzo dziękuje

a czy mogę prosić o pomoc w tym zadaniu bo nie mam już pomysłów na
| | 3x − 1 | | 5 | |
rozwiazanie |
| + |
| |
| | 2x | | 8x2 | |
22 sty 22:18
Draghan: Musisz sprowadzić do wspólnego mianownika obydwa ułamki.

Najprostszym do wyliczenia wspólnym mianownikiem jest zawsze pomnożenie wszystkich mianowników
przez siebie.

Pozdrawiam,
5−latek!
22 sty 22:21
marta: niech mi ktoś pomoże proszę bo nie wiem jak zrobić ten przykład
22 sty 23:11
Piotr:
napisz zalozenie.
wspolny mianownik. czyli 8x2. jak 'zrobic' ulamek z lewej strony ? podziel 8x2 przez 2x. to
co wyjdzie wymnoz przez licznik.
22 sty 23:14
5-latek: Witaj
22 sty 23:14
Piotr:
Witaj
22 sty 23:15
Draghan: 1. Robisz założenia, że obydwa mianowniki są różne od zera.
2. Mnożysz licznik i mianownik pierwszego ułamka przez mianownik drugiego, zaś licznik i
mianownik drugiego − przez mianownik pierwszego. Pamiętaj, żeby mnożyć całe wyrażenia, więc
najbezpieczniej będzie, jeśli weźmiesz je w nawiasy.

3. Upraszczasz, co tylko się da.
22 sty 23:15
Draghan: Och,
Piotr mnie wyprzedził.
Marta, teraz już na pewno będziesz wiedziała, co
zrobić!
22 sty 23:16
marta: bardzo prosze o podanie rozwiązania bo mi wyszła totalna głupota a już jest bardzo późno
22 sty 23:32
5-latek: Przepisac i spac
22 sty 23:39
marta: dziękuje Ci bardzo
22 sty 23:41
5-latek:
22 sty 23:42