zadanie
Foxal: Podziel
wielomian w(x)=x2−10x+21 przez P(x)=x−2
w toku liczenia wychodzi reszta 7 i nie pamietam jak to sie sprytnie obliczalo dalej.Wynik ma
wyjsc x−3
22 sty 18:35
Eve: w(x)=P(x)*(....)+R(x)
22 sty 18:39
Foxal: tzn.
x−2
(x2−10x+21):(x−7)
−x+8x
−−−−−−
−2x
2x−14
−−−−−−
7
sorki P(x)=x−7
22 sty 18:40
Eve: podziel to poprawnie
22 sty 18:41
Foxal: o wyszlo mi
22 sty 18:43
Eve: o, widzisz
22 sty 18:44
Foxal: a takie cos
2x2−7
(2x3+4x2−7x−10):(x+2)
−2x3−4x2
−−−−−−−−−−−−−
0−7x−10
7x+14
−−−−−−−−−−
4
nie jestem pewien
22 sty 18:50
Frost: Dobrze
22 sty 18:51
Foxal:
x2
(x3−5x+4):(x+1)
−x3−x2
−−−−−−−−−−
tu takie dziwniejsze
22 sty 18:56
Eve: a tu nie ma nic dziwnego, dziel dalej
22 sty 18:57
Eta:
schemat Hornera :
1 0 −5 4
−1 −1 1 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 −1 −4 8
x2−x−4 i reszta 8
22 sty 19:01
22 sty 19:01
Frost: Wielomian który dzielisz możesz zapisać tak: x3+0*x2−5x+4
22 sty 19:04
Foxal: nie da sie tago rozwiazac wczesniejszym sposobem?
22 sty 19:04
Frost: Da się właśnie Ci napisałem jak

0x
2−x
2=
22 sty 19:06
Foxal: pisalem tamten komentarz zanim odswiezylem strone.
x2−x+4
(x3+0*x2−5x+4):(x+1)
−x3−x2
−−−−−−−−−−
−x2−5x
x2+x
−−−−−−−−−−−−−
−4x +4
4x+4
i gitara, o to mi chodzilo
22 sty 19:11