Prawdopodobieństwo
Frost: Na loterii znajdują się 2 losy z wygraną 100 zł, 3losy z wygraną 50 zł oraz 25 losów pustych.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że kupując trzy losy wygrywamy co najmniej 100 zł. Odp
Chyba nie umiem liczyć bo za nic w świecie nie wychodzi mi taki wynik a zadanie przecież
proste...
Robie tak:
A− wylosowaliśmy 3 losy i wygraliśmy co najmniej 100 zł
A' wylosowaliśmy 3 losy i wygraliśmy mniej niż 100 zł
A'− możemy nic nie wygrać bądź wygramy aby 50 zł
A=4060−3200=860
Tak mi wychodzi. Co najmniej więc 100zł bądź więcej. Tak rozumiem.
Liczyłem jakby więcej niż 100 zł czyli 150, 200 ale również nie wychodzi
22 sty 17:25
thugLife: nadal zalezy ci na rozwiazaniu?
22 sty 17:47
Frost: Tak albo możesz powiedzieć gdzie błąd
22 sty 17:51
thugLife: sorry, ze dopiero teraz, ale zapomnialem, ze zaoferowalem pomoc

wrzucilbym rozwiazanie, ale jest inne niż te podane przez ciebie
8203
ta odpowiedz to masz z pewnego zrodla? zalozmy nawet, ze kart pustych byloby 29, a wygrywajaca
100 zl tylko jedna; wtedy prawdopodobienstwo P(A) =
130, co jest tylko niewiele mniejsze
niz
8203; i to przy zalozeniu ze wyciagasz tylko 1 karte, a tu mozesz wyciagnac 3 i masz
duzo wiecej "wygrywajacych" niz pustych; nawet tak rozumujac imho ta liczba jest zbyt mala
22 sty 18:45
Frost: odpowiedź ze zbioru zadań do matmy
22 sty 19:08
Frost: | | 43 | |
Zobacz moje rozwiązanie, moim zdaniem jest dobre wyszło |
| |
| | 203 | |
22 sty 19:09
thugLife: Dobra, niech ktos ogarniety sie wypowie, jesli moze; wg mnie:
czyli: wybieramy 3 losy po 50zl lub 1 los po 100 zl i reszta pusta lub .... itd.
| | |A| | |
wszystkie zdarz. elem. sa rowno prawdopodobne; P(A) = |
| |
| | | |
22 sty 19:23
thugLife: | | | | | |
o i jeszcze do tej sumy | * | |
| | | |
22 sty 19:25
Frost: Też tak robiłem i nadal wychodzi mi taka sama odpowiedź.
Mam koleje zadanko i znowu zgrzyt

Sześciu pasażerów wsiada do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów, przy czym każdy z nich
wybiera wagon losowo. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że przynajmniej jeden wagon jest
pusty.
Ω=3
6
A− przynajmniej jeden wagon jest pusty
| | 31 | |
a książka podaje odp: |
| |
| | 81 | |
wśród 284 zadań które zrobiłem z ćwiczenia ostatnio tylko te 2 mi się nie zgadzają.
Podejmie się ktoś wyzwaniu?
22 sty 21:26
Mila:
W książce jest błędna odpowiedź.
22 sty 21:28
22 sty 21:34
Frost: Okey, czyli jestem mądrzejszy od książki

a możesz zerknąć to wcześniejsze zadanie?
22 sty 21:59
22 sty 22:22